Toch terras voor Stadhouderlijk Hof

Hotel Het Stadhouderlijk Hof in de Leeuwarder binnenstad heeft alsnog een terrasvergunning gekregen.

In 2015 wees de gemeente de aanvraag af. Welstandsregels verboden schermen, die parallel aan de gevels van het hotel staan. Uiteindelijk volstond ‘een minimale aanpassing’, aldus gemeenteambtenaar Wieger Postma.

Het hotel zal dit seizoen de vergunning overigens maar in beperkte mate gebruiken. Om ervaring op te doen - klandizie, bediening - wordt de komende maanden alleen de ruimte aan weerszijden van de trap naar de hotelingang op gezette tijden benut.

De vergunning heeft ook betrekking op de - openbare - stoep langs beide vleugels van het gebouw. In het eerste ontwerp vormden de windschermen een gesloten geheel.

De schermenwand blijft - ondanks de regelgeving - gehandhaafd, maar er zijn nu twee openingen in gemaakt. ,,Het gaat om de beleving van de voorbijganger’’, aldus Postma. Hij spreekt van een compromis.

,,De schermen mogen niet ogen als één lange wand, als een plek die het hotel zich heeft toegeëigend. Het moet openbare ruimte blijven, die de gemeente beschikbaar stelt.’’ De kosten voor verlaging van de stoep - op gelijke hoogte met de straat - komen voor rekening van het hotel.

Het aantal terrassen in de binnenstad breidt nog verder uit. Ook poppodium Neushoorn aan het Ruiterskwartier heeft vergunning gekregen. Hier is een terras mogelijk van 90 vierkante meter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement