Toch geen toeristenbelasting voor festivals Leeuwarden

Leeuwarder muziekfestivals met kamperende bezoekers hoeven dit jaar nog geen toeristenbelasting te heffen. Het gaat om Psy-Fi, Into the Grave en Welcome to the Village.

Formeel stond de gemeente in haar recht om de heffing nu aan de festivals te verplichten, ,,maar we hebben het niet goed gecommuniceerd richting de organisaties. Dat was suf’’, zei PvdA-wethouder Sjoerd Feitsma dinsdagavond. ,,Ik heb daarvoor mijn excuses aangeboden.’’

Toeristentaks

Leeuwarden heeft vanaf dit jaar een toeristentaks. Iedereen die in een hotel of op een camping overnacht, moet een euro per nacht betalen. Dat de invoering ook zou gelden voor de festivalovernachters op de tijdelijke kampeerterreinen, kwam voor de organisaties dit voorjaar echter als een verrassing. Zij hadden er geen telefoontje of brief over gekregen van de gemeente.

De festivals Welcome to the Village, Psy-fi en Into the Grave toonden zich geschrokken. De vaststelling van de ticketprijzen was al lang gepasseerd. Achteraf een prijsverhoging doorvoeren voor de festivalbezoekers is in hun ogen bezwaarlijk.

Geen tegenvaller

Toen hierover gedoe ontstond, besloot Feitsma in eerste instantie om formeel op de betaling aan te dringen ,,vanuit de juridische invalshoek’’. De afgelopen weken liet hij echter wel onderzoeken wat de consequenties zouden zijn als de belasting voor de festivals toch een jaar zou worden uitgesteld.

Dit roept weinig belemmeringen op, zo stelde het college gisteren vast. Sterker nog: in de gemeentelijke begroting was niet eens rekening gehouden met belastinginkomsten van kamperende festivalgasten. Een tegenvaller komt er dus niet uit voort. Daarom was het gisteren niet lastig om de invoering een jaar uit te stellen. Binnenkort gaat Feitsma alsnog met de festivalbesturen om tafel om de heffing voor volgend jaar ,,tijdig af te stemmen.’’

Hotels en B&B's moeten wel innen

Hotels en bed&brochjes zullen de taks wel bij gasten moeten innen. Zij kunnen dit jaar niet rekenen op kwijtschelding, zegt Feitsma. Hij benadrukt dat horecaorganisaties wel duidelijk zijn geïnformeerd over de taks. In Leeuwarden zal de opbrengst van de toeristenbelasting geheel ten goede komen aan voorzieningen voor toerisme en recreatie, aldus de wethouder.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement