Tineke Schokker wordt baas zeehondenakkoord

Vlielands burgemeester Tineke Schokker gaat het Nationale Zeehondenakkoord gaat samenstellen.

Schokker brengt alle partijen samen die een advies uitwerken over de opvang van zeehonden in Nederland. Ze is hiervoor aangezocht door Landbouwminister Carola Schouten.

Niet automatisch opvangen

De zeehondenpopulatie is zo groot geworden dat zieke dieren niet meer automatisch mogen worden opgevangen. Dat mag alleen als de dieren gewond zijn door menselijk handelen. De andere  zeehonden worden aan hun lot overgelaten.

In het Zeehondenakkoord worden regels opgesteld. Schokker gaat er vanaf 1 september mee aan de slag. Ze moet in een halfjaar klaar zijn.

Zeehondenwachten

De minister bepleit de aanstelling van zogenoemde zeehondenwachten. Alleen zij mogen zieke dieren uit het water of van de wal plukken. De populatie gewone zeehonden is 9000 exemplaren groot, die van de grijze zeehonden steeg tot 5100 stuks.

Minder zeehonden opvangen, zegt de minister
Lees verder

De bevoegdheid voor het geven ontheffingen aan zeehondencentra verschuift vanaf 2020 van het rijk naar de provincies. Tot die tijd mogen de opvangcentra op Terschelling en Texel en in Stellendam, Pieterburen en Termunterzijl hun werk blijven doen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement