Tijdelijke woonruimte voor flatbewoners

Bewoners van ruim dertig appartementen aan de Nachtegaalstraat in Drachten zijn zondagavond geëvacueerd na een zware explosie. De gemeenten zoekt samen met de woningstichting naar vervangende woonruimte voor de gedupeerden.

De ontploffing blies een deel van de voor- en achtergevel van het complex weg. Twaalf appartementen van het complex zijn inmiddels ingestort.

Eén bewoner is naar het Martiniziekenhuis in Groningen gebracht. Hij liep brandwonden op.

De explosie gebeurde rond kwart voor tien. De flat achter de Aldi bestaat uit 35 woningen. De bewoners, veelal jongeren, zijn opgevangen in eetcafé De Toog aan de Noordkade. De meesten overnachtten bij kennissen of familie of kregen onderdak aangeboden via de gemeente Smallingerland. De gemeente zoekt met Woningstichting Accolade vervangende woonruimte voor gedupeerden.

De knal was tot in de wijde omtrek te horen en te voelen. Bij tientallen Drachtsters trilden de ramen in de sponningen.

Sayed Saddat van pizzeria Shaam aan de Noordkade stond deegbollen te draaien toen hij werd opgeschrikt door een enorme dreun. ,,Het hele gebouw trilde. Het was net een aardbeving'', vertelt hij.

Het gebied rondom de flat is een enorme ravage. Er liggen stukken van de woning en huisraad op straat, tot 60 meter verderop. De flat is direct onbewoonbaar verklaard. In de betonnen vloerplaat van een van de verdiepingen zit een grote knik. Minstens acht woningen raakten zwaar beschadigd. Vandaag zal de schade aan het complex van woningstichting Accolade worden opgenomen.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Brandweer ter plekke meldde dat het misschien om gasexplosie gaat, aangezien de flatgevels aan beide zijden zijn weggeblazen. Geparkeerde auto's aan de achterzijde raakten vernield, een aantal werd weggeblazen.

Vlak na de explosie brak brand uit. De hulpdiensten rukten massaal uit. Zeven ambulances en een traumahelikopter kwamen ter plaatse. Even na elf uur rukte de brandweer weer in en vertrokken ook de meeste ambulances. De omgeving van de flat blijft voorlopig afgesloten.

Update 7.40 uur: De gemeente Smallingerland heeft een info-nummer (0512 581234) opengesteld naar aanleiding van de explosie in het appartement.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement