Tientallen ongelukken na hagel in Friesland

Plotselinge en zware hagelbuien zorgden maandagmiddag voor veel problemen. Met tientallen ongevallen was het een chaos op de Friese wegen.

De A32 bij Grou richting Heerenveen en Leeuwarden was urenlang afgesloten nadat automobilisten rond drie uur werden verrast door een fikse hagelbui. Daarbij onweerde het even stevig. Via Twitter deelden tientallen gestrande automobilisten foto’s en video’s van de winterse neerslag.

De buien zorgden in de hele provincie voor problemen en lange files. Bij Kimswerd, Franeker en Sexbierum ontstonden bijna tegelijkertijd drie verkeersongevallen. Bij Wijnjewoude op de N381 belandde een auto in de sloot na een hagelbui. Daarbij vielen geen zwaargewonden.

,,Het betreft vooral materiële schade en her en der wat letsel’’, zei een politiewoordvoerster over de schade. Zij kon geen inzicht geven in het exacte aantal ongevallen en gewonden. Alleen bij calamiteiten en wanneer het KNMI code geel, oranje of rood afgeeft, houdt de politie dat actief bij. Mogelijk komt er dinsdag nog een overzicht.

,,Dit plotselinge slechte weer kan mensen overvallen, het is dan ineens glad. Soms is het slecht weer en valt het mee qua ongelukken. Dan denken we ‘het gaat los’, maar dan blijft het relatief rustig.’’ Of het grote aantal ongevallen de politie heeft verrast, durfde de woordvoerster niet te zeggen. ,,Ik snap wel dat het de automobilisten verraste.’’

Met 300 kilometer file in Nederland was het de drukste maandagavond sinds 30 november 2015, aldus de Verkeersinformatiedienst. Ook dinsdag dient er rekening gehouden te worden met hagelbuien en gladheid.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement