,,Het gaat om enorme bedragen die zijn afgeschreven waardoor mensen echt in de problemen zijn gekomen’’, zegt advocaat Rachid Tamourt.

Tientallen klanten bewindvoerder gedupeerd na overname dossiers: 'Dit was tegen de uitspraak van de rechter'

,,Het gaat om enorme bedragen die zijn afgeschreven waardoor mensen echt in de problemen zijn gekomen’’, zegt advocaat Rachid Tamourt. Foto archief LC

Tientallen cliënten van bewindvoerder Elcx in Heerenveen zijn voor honderden euro’s benadeeld na overname van de dossiers door Confidio in Drachten. 

Gemeenten, en dan vooral Heerenveen, draaien voor de kosten op.

Stichting Elcx, onderdeel van notariskantoor Mulder, moest in december op last van de rechter stoppen met haar werkzaamheden. Aanleiding was dat in meerdere dossiers gedurende meerdere jaren onterecht voor duizenden euro’s aan bewindvoerdersvergoedingen was geïncasseerd. Dit was aan het licht gekomen door een klokkenluider. De kantonrechter oordeelde dat sprake was van slecht bewind en ontsloeg Elcx in alle zaken.

Overname zonder zeggenschap

Op eigen verzoek droeg Elcx zelf een opvolger aan die de bijna honderd klanten kon overnemen: Confidio in Drachten. Twee oud-werknemers van Elcx, inmiddels bij Confidio werkzaam, namen de dossiers over, zonder dat de cliënten hier zelf zeggenschap in hadden. Dat verschillende klanten zelf de voorkeur gaven aan een andere bewindvoerder werd genegeerd. 

Een bewindvoerder mag voor zogeheten ‘aanvangswerkzaamheden’ 644 euro in rekening brengen. Ook voor het indienen van de eindrekening en -verantwoording mag normaliter, bij de overgang van de ene naar de andere bewindvoerder, een vergoeding (247 euro) in rekening worden gebracht bij de cliënt. Als deze dit zelf niet kan betalen, wat vaak het geval is bij mensen die onder bewind staan, betaalt de gemeente dit uit de bijzondere bijstand. 

Omdat sprake was van slecht bewind oordeelde de kantonrechter in zijn beschikking van december het niet redelijk te vinden dat ‘de kosten van eindrekening en -verantwoording ten laste komen van het vermogen van de cliënt of de bijzondere bijstand’. Oftewel: Elcx, die de eindrekening wel moest maken, krijgt hier geen vergoeding voor. In een later stadium zou de rechter nog oordelen over de vraag of de kosten voor het opstarten van het dossier (de aanvangswerkzaamheden) door Elcx betaald moeten worden of dat Confidio ze bij cliënten in rekening mag brengen.

Geld afgeschreven

Inmiddels heeft Confidio bij een groot deel van de cliënten de 644 euro afgeschreven, onder anderen bij een man in Heerenveen die anoniem wil blijven. ,,Ze meldden er bij: als het goed is, krijg je het terug, want we hebben hiervoor bijzondere bijstand aangevraagd.’’

De Heerenvener was onaangenaam verrast: ,,Dit was tegen de uitspraak van de rechter. En bovendien proberen ze zo de kosten te verhalen op de samenleving, terwijl een frauduleuze bewindvoerder hier verantwoordelijk voor is.’’ De man deed inmiddels bij de politie aangifte van verduistering en heeft een advocaat in de arm genomen.

,,Het gaat om enorme bedragen die zijn afgeschreven, waardoor mensen echt in de problemen zijn gekomen’’, zegt advocaat Rachid Tamourt van advocatenkantoor Burgum, die de belangen van enkele gedupeerden behartigt. ,,De meeste mensen in bewind zitten op bijstandsniveau, en dan heb je geen buffer. Confidio had dit bedrag niet mogen afschrijven omdat de rechter er nog over moet oordelen. Ik ga ze dus vragen het geld terug te storten.’’

Heerenveen is een van de gemeenten die te maken kregen met een ‘declaratie’ van Confidio. Het gaat om zo’n vijftig aanvragen bijzondere bijstand, een bedrag van in totaal 28.000 euro. Vooralsnog heeft de gemeente die niet betaald. ,,De rechter heeft nog in onderzoek of deze kosten ten laste kunnen komen van Elcx. Zolang daar geen uitspraak over is, laten wij die niet op voorhand ten laste komen van de bijzondere bijstand’’, zegt een woordvoerder.

Confidio-directeur Frank Zwaneveld stelt in zijn recht te staan. ,,Wij lezen de beschikking van de rechter zo dat we de aanvangswerkzaamheden wel in rekening mogen brengen bij de cliënten.’’ Zwaneveld bevestigt de ontvangst van de brief van de advocaat en belooft erop terug te komen.

Bijzondere bijstand

Een dag later laat advocaat Edwin Groot namens Confidio weten dat de rechtbank inmiddels in een brief heeft aangegeven dat de bewindvoerder de kosten wel in rekening mag brengen bij de klant. De drie cliënten van Tamourt krijgen evenwel hun geld terug. Groot: ,,We vragen hiervoor bijzondere bijstand aan bij de gemeente Heerenveen.’’ 

De rechtbank bevestigt de lezing van de advocaat en meldt verder: ‘in de latere beslissing zal de kantonrechter een oordeel gaan geven over de vraag of Elcx het bedrag van deze aanvangskosten als geleden schade aan betrokkene zal dienen te vergoeden’.

Eddie Gielliet, hulpverlener van verschillende cliënten, wijst er op dat het gaat om een groep kwetsbare mensen. ,,Ze wilden helemaal niet naar Confidio, maar zijn zonder overleg overgeplaatst. Je staat onder bewind om financieel onheil te voorkomen en dan wordt er zomaar geld afgeschreven. Dat geeft veel onrust.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct