Tien dagen overleven als Robinson

Als echte Robinson Crusoës gaan Han Balink uit Heerenveen en Bart van Borselen uit Zeewolde tien dagen doorbrengen op een onbewoond eiland.

Het worden tien pittige dagen voor Han Balink uit Heerenveen en Bart van Borselen uit Zeewolde. Ze laten zich afzetten op een onbewoond eiland. Ze doen het om een bijdrage te leveren aan The Hunger Project. Maar vooral om te ervaren hoe het is om onder extreme omstandigheden te overleven. Het goede doel, dat hongersnood wil bestrijden, hebben ze er later aan vastgeplakt.

Balink (28) en Van Borselen (29) hebben ,,iets’’ met extreme sporten. Geregeld doen ze mee aan survivalwedstrijden. Toen tijdens het sporten eens een bucketlist ter sprake kwam, bleken ze er dezelfde wens op na te houden: gedropt worden op een onbewoond eiland.

FOTO ALEX DE HAAN

Dus besloten ze die droom werkelijkheid te laten worden. ,,En zijn we gaan kijken wat er mogelijk is’’, vertelt Han. Via-via kenden ze iemand die aan een van de eerste versies van de tv-productie Expeditie Robinson had meegedaan.

Het duo belandde dankzij een producer bij de verhuurder van een Indonesisch eiland. ,,Wij hebben de garantie dat daar niemand zit of komt’’, zegt Bart. Op het atol in de buurt van Gorontalo, onderdeel van Sulawesi (voormalig Celebes), moeten ze met niets zien te overleven.

Naakt worden de mannen er aan land gebracht. Ze moeten zelf vuur maken om eten te gaan koken. En hun eigen voedsel vangen. ,,Daar gaan we het overdag druk mee krijgen’’, verwacht Bart.

Omdat een mens veertien dagen zonder eten kan, zullen de mannen niet verhongeren. ,,Drinken wordt een groter probleem’’, denkt Han.

Twee dagen geen vocht is wel het maximum dat een mens kan verdragen. En het duo zit begin september op het eiland, dan is het nog geen regenseizoen. ,,We zullen flink afvallen’’, vermoedt Bart. Mocht het echt te zwaar worden, dan is er een noodtelefoon om alarm mee te slaan. ,,Maar dat zien we niet zo snel gebeuren’’, aldus Han.

Voor hun naasten zijn ze dan ook van de radar verdwenen. Die laten ze tien dagen in het ongewisse. ,,Het is voor hen lastiger dan voor ons’’, zegt Han. ,,Maar ja, voor hen geldt ‘geen bericht, goed bericht’.’’

Ze vragen het uiterste van zichzelf. De avonturiers willen achteraf niet het gevoel hebben dat het nog zwaarder had gekund. Met hun actie hopen ze 10.000 euro op te halen. Ze zijn nu halverwege en hebben nog een paar weken voor de boeg.

Daarmee is de behoefte om tot het uiterste te gaan echter niet bevredigd. De mannen hebben al plannen voor een volgende uitdaging. ,,Het IJsselmeer overzwemmen, per roeiboot oversteken naar Engeland’’, somt Bart op. ,,We willen gewoon het maximale uit onszelf halen’’, aldus Han.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement