Thuiszorg bijna door budget heen, patiënten langer in ziekenhuis

Er dreigen wachtlijsten voor de thuiszorg én steeds meer verpleeghuizen hebben geen bedden meer voor spoedzorg. De zorgaanbieders zijn in gesprek met de zorgverzekeraars. De Friesland heeft goede hoop op een oplossing.

De nood lijkt het grootst bij Het Friese Land. ,,Over twee weken zijn we door onze budgetten heen. Als er geen geld bijkomt, kunnen we geen nieuwe cliënten aannemen”, meldt bestuurder Klaas Kuilman. Er zijn alweer ziekenhuizen die hun patiënten niet kunnen laten doorstromen omdat ze geen wijkverpleging, zoals thuiszorg tegenwoordig wordt genoemd, kunnen krijgen.

Vooral de doorstroming naar tijdelijk eerstelijns verblijf in verpleeghuizen stokt. Noorderbreedte luidde daarover woensdag de noodklok. Aan het eind van deze maand is het jaarbudget op en kunnen bij Noorderbreedte geen patiënten meer worden opgenomen voor herstelzorg, als er geen geld bijkomt. De Kwadrant Groep in Drachten signaleert eveneens dat er meer vraag is naar tijdelijk eerstelijns verblijf voor thuiswonende ouderen dan was voorzien. De organisatie vreest zeven ton tekort te komen.

Afbouw verzorgingshuizen

Volgens Gerard Akkerman geldt de problematiek ook voor Zorggroep Alliade. Met het huidige budget haalt de zorggroep met verpleeghuizen in de gemeentes Heerenveen en Weststellingwerf nog net het eind van de zomer. Het is volgens Akkerman de rekening voor de afbouw van de verzorgingshuizen. ,,Soms is een eenvoudige blaasontsteking al voldoende om ontregeld te raken. Een kwetsbare oudere kan dan al soms even niet thuis wonen.”

ZuidOostZorg ziet de spoedzorg eveneens stijgen en spreekt van ,,een algemeen maatschappelijk probleem”. Patyna, vooral actief in Zuidwest-Friesland, kampt met dezelfde hinder, maar verwacht met De Friesland tot een oplossing te kunnen komen. Dat verwacht de zorgverzekeraar zelf ook.

,,We zijn met meerdere Friese zorgaanbieders in gesprek en hebben goede hoop dat we eruit komen”, laat woordvoerder Rob Propsma weten. Er zal dan geschoven moeten worden met zorgbudgetten. ,,Deze problematiek speelt in heel Nederland. Oudere mensen moeten zolang mogelijk thuis blijven wonen, maar de budgetten voor zorg aan huis zijn nog onvoldoende meegegroeid met de vraag.”

Onrendabele zorg

Volgens Kuilman van Het Friese Land doet de problematiek zich jaarlijks voor, alleen ieder jaar eerder. ,,Vorig jaar speelde dit in oktober. Voor de toekomst moeten we echt kijken hoe we de zorg anders inrichten, anders zullen de kosten door de vergrijzing elk jaar blijven stijgen. Concurrentie in de thuiszorg leidt in elk geval niet tot lagere kosten, dat is inmiddels voldoende duidelijk.” De thuiszorgorganisaties hebben om die reden eind vorig jaar al de onrendabele zorg, zoals nachtzorg, onderling verdeeld.

De KwadrantGroep ziet graag een evaluatie van de instroom van het eerstelijns verblijf. ,,Ik zie kansen in een nauwere samenwerking tussen huisartsen en specialisten enerzijds en wijkverpleegkundigen en specialisten ouderengeneeskunde anderzijds”, laat bestuurder Jan Maarten Nuijens weten.

Probleem voorkomen

Niet alle thuiszorgorganisaties dreigen in de problemen te komen. Antonius Zorggroep verwacht dit jaar wel toe te kunnen met de budgetten voor wijkverpleging. Woordvoerder Jannet Jouwsma vermoedt dat de korte lijnen met het ziekenhuis hierin een rol spelen. ,,We werken goed samen met verschillende ketenpartners, maar ook met de huisartsen in onze regio. De samenwerking in de keten zien wij dan ook als een manier om dergelijke problemen te voorkomen.”

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement