Thuiswerken blijft advies, zeker tot en met september

Premier Mark Rutte tijdens een persconferentie FOTO ANP

Het kabinet versoepelt een flink aantal corona-maatregelen, maar houdt wel het ‘advies’ overeind om zoveel mogelijk thuis te werken. Dat blijft waarschijnlijk van kracht tot en met ‘in ieder geval’ de maand september, stellen ingewijden.

Het credo ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ verandert 11 mei tegelijk wél naar: ‘blijf thuis als je gezondheidsklachten hebt’. Het advies blijft om 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Het kabinet versoepelt daarnaast eerder dan gepland de maatregelen tegen het coronavirus, zo zal premier Mark Rutte tijdens een persconferentie om 19.00 uur bekendmaken.

Daarmee gaan veel bedrijfssectoren weer aan de slag, maar om de druk op straat en het openbaar vervoer lager te houden dan normaal, blijft het advies van het kabinet aan bedrijven om hun werknemers waar het kan, thuis te laten werken.

Perspectief

Aanvankelijk wilde Rutte meer verruiming bekendmaken rond 12 mei, maar de bezetting in de ziekenhuizen daalt sneller dan verwacht. Bovendien wil het kabinet perspectief geven aan burgers en bedrijven die gebukt gaan onder de maatregelen. Daarom werd de afgelopen dagen gewerkt aan een draaiboekje om Nederland stilaan weer te ‘heropenen’.

Op afspraak

Het plan is nu om vanaf 11 mei nagenoeg alle contactberoepen weer aan de slag te laten gaan. Voor kappers, voetverzorgers, masseurs geldt wel dat ze op afspraak moeten werken. Tussen de klanten moet 1,5 meter afstand worden gehouden. Ook groepen van tien personen worden toegestaan, maar wel met 1,5 meter afstand tot elkaar.

Vanaf 1 juni mogen terrassen weer open, net als strandtenten. Restaurants mogen weer gasten ontvangen, maar alleen op reservering. Het maximum aantal gasten is dan 30. Ook bioscopen en theaters gaan weer open, zij moeten ook het maximum aantal van 30 bezoekers in acht nemen. Voor gezinnen geldt dat ze onderling geen 1,5 meter afstand hoeven houden als ze naar de bios of uit eten gaan. Er wordt gekeken of dit voor poppodia ook kan gaan gelden. De middelbare scholen beginnen een dag later, op 2 juni, ook weer. Het openbaar vervoer moet dan ook weer volgens de normale dienstregeling gaan rijden.

Vanaf 1 juli gaan ook vakantieparken en campings weer open. Ook zij krijgen een maximum aantal gasten opgelegd. In september volgen dan sauna’s, seksclubs en de laatste sportclubs. Dan kan er ook in de zaal gesport gaan worden.

Alle plannen zijn wel onder het voorbehoud dat er geen opleving van het virus komt.