Thuisblijvers proppen hun grijze containers vol (en nemen de groene erbij)

Leeuwarden, Willemskade hoek Prins Hendrikbrug. Omrin heeft het druk met zwerfafval. Foto LC

Friese burgers stampen hun grijze containers momenteel prop- en propvol. ,,Heel vaak kan de klep niet eens meer dicht’’, zegt Jelmar Helmhout van afvalorganisatie Omrin.

Sinds het thuisblijfregime van kracht is, ziet Omrin de hoeveelheid huishoudelijk afval enorm groeien. ,,Normaal halen we 4000 ton tot 5000 ton per week op, nu meer dan 6000 ton’’, zegt woordvoerder Helmhout.

Mensen zitten dermate omhoog met hun afval, dat ze het ook in de groene containers stoppen. ,,Maar omgekeerd gebeurt ook: er belandt veel meer gft in de grijze bakken. Er mag 80 kilo in, maar onze mensen merken vaak dat ze momenteel zwaarder zijn.’’ Een extra bak bestellen kan, maar kost wel geld en gebeurt volgens Helmhout nauwelijks.

Meer zwerfafval, minder oud papier

De discipline lijkt op meer plekken zoek. ,,We zien veel meer zwerfafval dan anders. Burgers dumpen hun huishoudelijk afval bij publieke prullenbakken en bij ondergrondse afvalcontainers.’’

Ook in het papieraanbod is een corona-trend geslopen. ,,We krijgen beduidend minder binnen dan normaal. Oud papier wordt vaak door verenigingen verzameld. Twintig verengingen hebben al laten weten dat ze op dit moment te weinig vrijwilligers op de been kunnen brengen om het papier in te zamelen.’’

Aanhoudend druk op milieustraten, meer ziekenhuisafval

Onverminderd druk blijft het op de tien Friese milieustraten van Omrin. Vooral tegen het einde van de dag, wanneer brengers na een lange tijd wachten alsnog voor een dicht hek belanden, ontstaan er ,,vervelende situaties’’. Omrin roept dan ook op om alleen te komen wanneer het echt noodzakelijk is, en bij voorkeur ‘s ochtends in de stille uren.

Door toedoen van de coronacrisis is Omrin door zijn voorraad speciale vaten voor de opslag van klein chemisch afval heen. ,,Ziekenhuizen gebruiken dezelfde vaten als wij. Coronapatiënten leiden tot veel extra afval. Logisch dat zij de vaten nu als eerste geleverd krijgen. Wij gebruiken tijdelijk een alternatief vat.’’

Omdat er zelfs dan nog te weinig vaten zijn voor de ziekenhuizen, mogen deze van de Inspectie Leefomgeving en Transport tijdelijk andere typen verpakkingen gebruiken. Overigens gaat het Nederlandse ziekenhuisafval rechtstreeks naar de verbrandingsoven in Dordrecht.

Bedrijven op laag pitje: minder afval

De corona-economie krijgt verder een vertaling in een dalende hoeveelheid bedrijfsafval. Veel bedrijven zijn dicht of draaien op halve kracht, ,,Dat leidt tot een afname van 25 tot 30 procent’’, aldus Helmhout. Bedrijfsafval is bij Omrin geen grote tak: slechts 10 procent van het totaal.

De afvalverwerkingsmachines in Oudehaske kunnen de andere afvalmix goed aan, volgens Helmhout. De afvaloven in Harlingen (REC, Reststoffen Energie Centrale) ligt stil voor regulier onderhoud. ,,Dat was gepland dus er is in voorzien. We slaan extra afval op.’’

Estafette-winkels dicht

Alle Estafette-winkels van Omrin zijn kort na de corona-uitbraak gesloten. ,,We hadden te weinig vrijwilligers om ze open te houden toen instellingen als de Reclassering, Fier Fryslân en Talant hun mensen terugtrokken.’’ Achter de schermen zijn vaste medewerkers wel actief in de winkels.

Volgens Helmhout is het te vroeg om te zeggen of de nieuw situatie ook leidt tot andere tarieven. De financiële consequenties hangen mede af van de duur de crisis, verklaart de woordvoerder.

menu