Thialf krijgt tik op de vingers van provincie, tonnen tekort op begroting

Thialf. FOTO GLENN WASSENBERGH Foto: glenn wassenbergh

Thialf zit financieel in zwaar weer. Op een begroting van 3,6 miljoen euro komt het ijsstadion het afgelopen seizoen 700.000 euro tekort, twintig procent van de totale begroting. Het tekort is structureel en loopt volgend jaar op tot 800.000 euro. De provincie Fryslân en de gemeente Heerenveen, aandeelhouders van Thialf, eisen nu actie van Thialf.

De provincie en de gemeente hebben dat deze week te horen gekregen bij de presentatie van de eerste jaarcijfers van het vernieuwde Thialf. Volgens directeur Marc Winters van Thialf ligt de oorzaak bij een te hoge energierekening.

In een brief aan de relaties van Thialf schrijft Winters dat ,,de financiële situatie van Thialf leidt tot steeds meer zorgen. De exploitatie van een ijsbaan is per definitie uitdagend en de omvang van ons stadion, en de daarmee samenhangende kosten, vergroten de uitdaging nog eens sterk. De oorzaak daarvan is altijd een mix van factoren aan de inkomsten en uitgavenkant waarbij de nagenoeg verdubbeling van elektriciteitsprijzen van de laatste drie jaar ons flink parten spelen.’’

Thialf moet voor april 2020 met een herstelplan komen om de kosten te verlagen en de inkomsten te verhogen.