Theo Hiddema ziet af van statenzetel Friesland

Tweede Kamerlid Theo Hiddema van Forum voor Democratie wordt geen lid van de provinciale staten. Hij werd vorige week zowel in Friesland als in Limburg met voorkeursstemmen gekozen, maar hij heeft besloten om af te zien van beide zetels.

Hiddema, geboren in Friesland en woonachtig in Maastricht, was lijstduwer voor de partij in beide provincies. ,,Ik stond voor een dilemma van hier tot gunter, het was een heksentoer om een keuze te maken. Ik ben aan beide provincies verslingerd. Mijn Friese genen zijn springlevend, maar anderzijds heb ik mijn kloppende menselijke hart en mijn vrolijke inborst te danken aan de beeldschone stad Maastricht”, liet de advocaat en politicus weten.

Van kiezersbedrog is volgens hem geen sprake: ,,Ik heb tijdens de campagne veel kiezers gesproken. Ik heb ze toen verteld wat het lijstduwerschap voor mij inhield en dat de kans klein was dat ik een zetel zou innemen.”

In Drenthe werd Forum-lijstduwer Henk Otten met voorkeursstemmen verkozen. Bij de Eerste Kamerverkiezingen is de Drent de landelijke lijsttrekker voor de partij.

Lees ook: Kamerlid Theo Hiddema heeft Friese statenzetel in beraad

Hiddema's partijgenoten kunnen het in de Provinciale Staten wel zonder hem af, denkt hij. Ze zijn uitgebreid gescreend, ook psychologisch, om brokken te voorkomen. Maar ,,ze kunnen me altijd bellen”. Dat FVD alle zeilen bij moet zetten om alle gewonnen zetels te bezetten, heeft hoe dan ook niet meegewogen in zijn beslissing, zegt het 74-jarige Kamerlid.

Een Tweede Kamerlid mag tegelijkertijd een zetel in de Provinciale Staten innemen, maar dat komt zelden voor. Aan het Kamerwerk hebben parlementariërs hun handen al meer dan vol. Sommige senatoren zijn wel tegelijkertijd Statenlid.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement

Aanmelden LC-nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het belangrijkste nieuws