The Save Movement voert actie bij slachterij Vion in Leeuwarden

Dierenrechtenorganisatie The Save Movement gaat maandagmorgen actie voeren bij de runderslachterij in Leeuwarden, met toestemming van eigenaar Vion.

Het is de eerste actie van deze in 2010 in Canada opgerichte organisatie. Actievoerster Liesbeth Hoekstra uit Bolsward verwacht circa dertig medestanders.

Slachtkoeien troosten

,,Met de actie willen we de slachtkoeien troosten en een hart onder de riem steken. ,Je merkt dan echt dat je contact kunt maken met de dieren”, aldus Hoekstra. Onderwijl maken de actievoerders massaal foto’s en filmpjes die ze verspreiden via social media.,,We willen mensen op die manier bewust maken dat dieren niet een product zijn, maar levende wezens.”

Vier vrachtwagens

Vion geeft toestemming om van zeven tot tien uur ’s ochtends actie te voeren. Gedurende die periode worden vier vrachwagens met slachtkoeien verwacht. Het vleesconcern doet dit om te voorkomen dat er vervelende situaties ontstaan voor de toegangspoort, zegt woordvoerster Nancy Aschman. ,,Bij onze varkenslachterij in Boxtel hebben we dat ook gedaan. Dat verloopt zo’n actie heel ordelijk. Ik moet zeggen dat je met The Save Movement daar goede afspraken over kunt maken.”

Lokale groeperingen

The Save Moment telt in Nederland 19 lokale groeperingen. Hoekstra geeft sinds dit jaar leiding aan de eerste groepering in Friesland. ,,Aanleiding om deze op te richten was vorig jaar de bouw van de slachterij. ,,Ik dacht: waarom is het nodig om in Leeuwarden een slachterij te beginnen. ”

De motivatie van Vion om in Leeuwarden een slachterij te exploiteren is juist om het dierenwelzijn van de koeien te verbeteren vanwege een kleinere transporttijd. Voorheen moest Vion alle in Noord-Nederland gekochte slachtkoeien in Tilburg slachten.

Vertrouwen terugwinnen

Het vleesconcern (omzet 5,1 miljard euro) kende een moeilijke start in Leeuwarden. Deze zomer was de runderslachterij gesloten vanwege een conflict met de NVWA. Vion vond dat er onevenredig veel koeien werden afgekeurd, NVWA-inspecteurs klaagden over niet optimale keuringsomstandigheden. Deze problemen zijn inmiddels opgelost, maar het Leeuwarder slachthuis is nog niet op het oude niveau. Voor de sluiting werden er wekelijks duizend runderen geslacht. ,,We merken dat we het vertrouwen weer moeten terugwinnen”, zegt Ashman.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement