Thailand optimistisch: Friese hulp niet meer nodig

Pompenbedrijf Van Heck uit Noordwolde stuurt toch geen extra mankracht en materieel naar Thailand om te helpen bij het bevrijden van de Thaise voetballertjes en hun trainer uit een ondergelopen grot.

Het inzetten van duikers verloopt succesvol. Extra hulp is het niet meer nodig. De gouverneur van de provincie waarin de grot ligt, heeft dit meegedeeld aan Van Heck.

Van Heck-medewerkers Dennis Klaassens en Klaas Hofstee zouden zondagavond op het vliegtuig stappen. Onderweg naar het vliegveld maakte hun taxi rechtsomkeer. Het was de bedoeling om maandagmorgen om elf uur bij de grot arriveren. Daar zouden ze hun directeur, Jeroen van Heck, assisteren bij het reddingswerk.

‘Mooi nieuws’

,,Onze directeur heeft ter plekke van de gouverneur te horen gekregen dat inmiddels kinderen uit de grot zijn bevrijd. Omdat het zo voorspoedig verloopt, zijn de gouverneur en zijn technische team ervan overtuigd dat het ook met de andere kinderen gaat lukken. Dat is natuurlijk hartstikke mooi nieuws.”

Het was van tevoren duidelijk dat Van Heck-medewerkers alleen in actie zouden komen wanneer het de duikers niet lukte om de kinderen te bevrijden. Eerder gaf Edwin Rigthart van Van Heck al aan dat hij hoopte dat dit plan B niet nodig zou zijn.

Zelfs voor ervaren duikers is de operatie moeilijk en uitputtend

De eerste vier jongens zijn gered uit de deels ondergelopen grot in het uiterste noorden van Thailand. Reddingswerkers gaan maandag verder met hun operatie, omdat ze zich ongeveer 10 uur lang moeten voorbereiden op de tocht door het grottenstelsel.

Het afgelopen maand in het donker en zonder communicatie of voedsel ingesloten team bestaat uit twaalf jeugdvoetballers en hun trainer. Na de redding van de helft van de voetballers zijn er zeker vier met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Chiang Rai, 675 kilometer ten noorden van de hoofdstad Bangkok.

Ingesloten door water

De uiterst gecompliceerde reddingsoperatie is tot maandagochtend stilgelegd, aldus Thaise media. De jeugdvoetballers in de leeftijd van elf tot zestien jaar raakten ingesloten door water dat als gevolg van hevige regenval delen van het gangenstelsel in de grot blokkeerde. Pas vorige week zijn ze getraceerd.

Van Heck in Thailand: ‘Hopelijk is ons plan B niet nodig’; eerste kinderen gered
Lees verder

Zondag zijn duikers de grot ingestuurd om de twaalf voetballertjes en hun coach te redden. Door de reddingswerkers is met de jongens getraind. Afhankelijk van het weer kan de hele reddingsoperatie drie tot vier dagen duren. Vrijdag is een 38-jarige Thaise duiker om het leven gekomen tijdens werkzaamheden in het grottenstelsel ter voorbereiding op de reddingsoperatie. De tocht naar de ingesloten jongens is zelfs voor ervaren duikers erg moeilijk en uitputtend. De tocht kan tussen de 5 en 6 uur duren.

Volgens de leiding van de reddingsoperatie zijn in totaal negentig duikers bij deze operatie betrokken, onder wie vijftig buitenlanders. De operatie is zondag naar het zich laat aanzien voorspoedig verlopen. De planners van de redding staan onder druk door de komst van meer regen en het risico dat zuurstof schaars wordt in de geïsoleerde holtes van de grotten.

De jongens verdwenen met hun coach op 23 juni tijdens een bezoek aan het grottencomplex Tham Luang. Ze zaten vast op zo'n 4 kilometer van de ingang.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement