Een van de huidige woonwagenkampjes in Drachten, aan de J.F. Kennedylaan.

Teugels strak bij grote werken: geen 'tweede Lawei' in Smallingerland

Een van de huidige woonwagenkampjes in Drachten, aan de J.F. Kennedylaan. Foto Jilmer Postma

Een ontspoorde verbouwing zoals bij de Lawei? Dat niet nog eens. Smallingerland houdt vanaf nu stevig de vinger aan de pols bij grote projecten.

Daarvoor bepaalt de gemeente voortaan eerst of iets een groot project is of juist niet. Vier werken zijn door het college nu officieel als ‘groot project’ bestempeld. Het gaat om de nieuwbouw van zwembad De Welle, de ontwikkeling van het waterfront van Oudega, de bouw van de scholencampus voor speciaal onderwijs en de aanleg van woonwagenstandplaatsen. Alle vier zijn het langlopende, soms slepende dossiers in Smallingerland.

Lawei

Dat op dit soort projecten de teugels worden aangehaald heeft alles te maken met de geldverslindende verbouwing van de Lawei. Die kostte de gemeente ruim 5 miljoen euro meer dan verwacht. Het ontbrak aan een professionaliteit op het gemeentehuis, concludeerde de onderzoekscommissie in 2018.

Inmiddels hebben ambtenaren in Smallingerland een ‘Leidraad grote projecten’ gekregen. Daarnaast worden leden van de gemeenteraad voortaan ook eerder en vaker geïnformeerd over voor- of tegenvallers.

Het verschil met ‘normale’ gemeentelijke werken is dat bij grote projecten vanaf het begin interne juristen, financieel specialisten en communicatiedeskundigen meekijken. Bij de Lawei-verbouwing had de gemeente niet goed zicht op de uitgaven.

Blokjespolitiek

Verder hakt Smallingerland grote projecten klein in blokken, waarbij de ene fase pas verder kan als er over de vorige fase is besloten. Elk project krijg vanuit de ambtenaren en vanuit b&w een verantwoordelijke opdrachtgever. Bij De Lawei was Smallingerland geen opdrachtgever maar alleen financier. Die band met het theater was te innig, bleek later uit het onderzoek.

Jaarlijks, tijdens de behandeling van de begroting, doet het college een voorstel aan de gemeenteraad welke projecten ‘groot’ moeten zijn. Het gaat volgens b&w om grootschalige ‘niet-routinematige’ zaken, met een grote invloed op de inwoners en de maatschappij. Bestuurlijk zijn de projecten complex en er is veel financieel risico.

Zowel de gemeenteraad als het college mag tussendoor grote projecten ‘afschalen’ of toevoegen. De nieuwe aanpak staat vanavond op de agenda van de gemeenteraad. Die beslist binnenkort of het blijft bij de vier dossiers die nu op het lijstje staan.

loading  

Het nieuwe zwembad: slagen maken

Rimpelloos ging het nooit, maar veel is al beslist in de tien jaar durende discussie rond de nieuwbouw van zwembad de Welle. Hoe groot wordt het, voor welke doelgroepen, kunnen topsporters er opnieuw terecht? Vorig jaar koos de raad voor de Sportlaan als locatie, en zowel gemeente als provincie hebben het geld - zo’n 34 miljoen euro - klaarliggen. De uitvoering - daar waar het bij de Lawei mis ging - moet nog beginnen. Eind dit jaar wijst de gemeente een aannemer aan, de bouw start naar verwachting in 2022.

Woonwagenbewoners: het wachten beloond ?

Meer plekken voor woonwagens. Woonwagenbewoners smeken er al lang om, de politiek wil het sinds een paar jaar ook. De praktijk is weerbarstiger. Smallingerland brengt het oude kamp bij Drachtstercompagnie weer in gereedheid, wellicht dit jaar. Voor plekken binnen Drachten was er - net als vroeger - lange tijd veel weerstand van omwonenden. De behandeling van het dossier op het gemeentehuis verliep lange tijd traag. Er zijn achttien nieuwe standplaatsen nodig. De meeste daarvan zijn bedoeld voor ‘huurwagens’ die de woningcorporatie moet leveren. Die gesprekken lopen nog.

loading  

Waterrijk Oudega: succes smaakt naar meer

Inspraak voor de burgers. Vaak blijft dat bij mooie woorden, in Oudega werkte het echt. Eerlijk gezegd niet meteen, maar de laatste paar jaar dachten, praatten en beslisten de dorpsbewoners actief mee over het lot van de vervallen zuivelfabriek, de herinrichting van het dorpscentrum en het vergroten van de havenkom. Wat het tempo ten goede kwam, was het besluit op het waterproject in twee stukken te hakken. Fase twee, de aanleg van een meer tussen Oudega en de waterwegen van en naar Drachten, is een complexe samenwerking tussen gemeente, provincie en Wetterskip. De uitvoering start volgend jaar.

loading  

Scholencluster: kluwen van belangen

Als het speciaal onderwijs, basis en middelbaar, onder één dak. De eerste plannen voor een Drachtster campus waar vier tot vijf SO-scholen een gezamenlijke nieuwbouw krijgen, dateren al van 2014. Maar waar veel ‘stakeholders’ samen door één deur moeten, is ook sprake van veel overleg. Bewoners van nieuwbouwwijk Vrijburgh protesteerden tegen de bouw in hun buurt. Door de oplopende bouwkosten moest de gemeente extra miljoenen bijleggen. Een van de scholen, De Skelp, trok zich deze zomer toch nog tijdelijk terug. Nu zijn alle plooien gladgestreken. De bouw, nu op een andere plek, moet beginnen in 2023.


Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct