De lesuitval op gymnasium beyers Naudé, waar onlangs drie leraren besmet waren, is op het moment niet verontrustend.

Testkrapte is ‘grootste probleem’ voortgezet onderwijs: 'Als je het onderwijs in de benen wilt houden, dan is de overheid nu aan zet'

De lesuitval op gymnasium beyers Naudé, waar onlangs drie leraren besmet waren, is op het moment niet verontrustend. FOTO HOGE NOORDEN/JACOB VAN ESSEN

Scholen houden de boel nog draaiende. Maar dat verkouden leerkrachten nu bijna een week thuis moeten blijven belooft heel weinig goeds voor de herfst.

‘Als ik de gaten niet meer kan dichten zal ik lessen moeten laten uitvallen’. Joop Vogel is helder: ,,We doen ons uiterste best. Maar scholen zijn niet aan het onmogelijke gehouden’’. Het valt nu nog mee met het aantal absente leerkrachten en leerlingen op zijn scholengemeenschap, CSG Liudger.

Maar dat verkouden docenten op dit moment geregeld vier dagen moeten wachten op een coronatest en de uitslag, rijdt het onderwijs in de wielen. ,,Dit wordt het grootste probleem van het onderwijs de komende tijd’’, zegt Wiebe Wieling van Openbaar Voortgezet Onderwijs Fryslân-Noord (Piter Jelles en Simon Vestdijk).

Vitale sector

Net als hun collega’s van het basisonderwijs en de kinderopvang wijzen de scholen in het voortgezet onderwijs erop dat het onderwijs in coronatijd door het kabinet is bestempeld als vitale sector. Logisch, want als scholieren massaal thuis moeten blijven, heeft dat een ontwrichtende werking op de maatschappij. Ouders moeten bijspringen, waardoor hun eigen werk in het gedrang komt.

Bovendien blijkt uit onderzoek van de Onderwijsinspectie dat het online onderwijs bij veel scholen grote zorgen oplevert over de motivatie, het welzijn en het perspectief van leerlingen en studenten. ,,De overheid kan een noodmaatregel treffen en leerkrachten voorrang geven bij het testen op corona’’, zegt Vogel. ,,Maar ik vind natuurlijk ook dat zorgpersoneel bovenaan de lijst zouden moeten staan en we kunnen ook niet zonder medewerkers in de supermarkt.’’

De corona-adviezen – waaronder: blijf thuis als je verkouden bent, keelpijn hebt, hoest of koorts hebt – spelen ook leerlingen parten. Zo noteerde Hans Wildeboer van het Bornego College in Heerenveen begin deze week 140 leerlingen die thuisbleven vanwege verkoudheidsklachten. Op een totaal van zo’n 1900 leerlingen ,,een zeer ongebruikelijk hoog aantal’’.

Elders in Friesland is het beeld wat dat betreft minder ernstig. Bij rsg Magister Alvinus in Sneek waren maandag 126 van de circa 1900 leerlingen ziek, en dat liep terug naar ruim honderd woensdag. ,,Veel van de leerlingen blijven thuis vanwege hoestklachten’’, signaleert rector Sixtus Haverkamp.

In Dokkum, waar enkele weken geleden een corona-uitbraak plaatsvond, is de rust weergekeerd. ,,In de afgelopen week geen nieuwe besmettingen in Noardeast-Fryslân, dat is hoopvol’’, zegt bestuurder Geert van Lonkhuyzen van het Dockinga College en praktijkschool PRO Dokkum.

Ook gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden zit in rustiger vaarwater, constateert bestuurder Joost Visser van CVO Noord-Fryslân, waar ook de christelijke scholengemeenschappen Comenius in Leeuwarden en Ulbe van Houten in Sint Annaparochie. Hij ziet ook ‘ongebruikelijke lesuitval’ doordat docenten moeten worden getest, maar onrustbarend is het nog niet.

,,We verwachten wel dat de problemen toe zullen nemen de komend tijd’’, aldus Haverkamp. Die vrees wordt breed gedeeld. Griep slaat normaliter vooral toe tussen de herfstvakantie en kerst en steeds vervolgens in januari en februari de kop weer op.

Zelf testen

Het kabinet lijkt vooralsnog niet van plan leerkrachten voorrang te verlenen in de teststraten van de GGD. Moeten scholen dan maar zelf testen gaan inkopen bij commerciële aanbieders? Het lijkt geen van de bestuurders een goed idee. ,,Zulke testen zijn duur, dat is dan wel onderwijsgeld dat je daaraan besteedt’’, zegt Wildeboer.

Ook scholengemeenschap Singelland (Drachten, Burgum, Surhuisterveen) ziet hier geen heil in. ,,Zelf testen levert alleen tijdwinst op als dit dagelijks gebeurt. De kosten die hiermee zijn gemoeid komen dan nagenoeg overeen met de kosten voor vervanging voor een week’’, reageert woordvoerster Fiona Boonstra.

,,Het zijn dan ook nog eens testen die allemaal negatief zijn’’, zegt Wieling, ,,want dat is de praktijk nu. Als je het onderwijs in de benen wilt houden, dan is de overheid nu aan zet.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct