Test snelle trein naar Randstad? Willen wij ook, zegt provinsje

Net als er in Groningen gaat gebeuren, moet de NS ook een test doen voor een snellere treinverbinding tussen Leeuwarden en de Randstad. Dit zegt verkeersgedeputeerde Johannes Kramer.

Groninger test

NS wil de reistijd tussen de Randstad en Groningen verkorten. Over het verbeteren van deze verbinding wordt al jaren gesproken, maar nu ligt er een concreet plan. Door Lelystad en Assen over te slaan en met 160 kilometer per uur te rijden over de Hanzelijn, tussen Lelystad en Zwolle, in plaats van de gebruikelijke 140 kilometer per uur, kan de reistijd een kwartier korter.

Momenteel duurt de rit van Amsterdam naar Groningen nog op zijn snelst 2 uur en 6 minuten. Begin volgend jaar gaan de spoorwegen met een testrit de haalbaarheid van snellere treinen onderzoeken. Op basis van de resultaten gaat NS bekijken of het mogelijk is om bijvoorbeeld twee keer per dag tijdens de spits zo'n extra snelle trein tussen de Randstad en het noorden te laten rijden.

Andere regio’s

,,De snelle verbinding naar Groningen kan ook leerzaam zijn voor andere regio’s”, zegt NS-topman Roger van Boxtel. ,,Het liefst wil NS in de toekomst ook de reistijd naar andere steden fors verkorten, om de trein voor reizigers aantrekkelijker te maken.”

De testrit wordt gereden met een zogeheten Traxx-locomotief. Dit type rijdt ook als Intercity Direct over de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Rotterdam en Breda.

Zuiderzeelijn

Er zijn vaker plannen gemaakt om het noorden beter op de Randstad aan te laten sluiten. Het meest ambitieuze idee was de aanleg van een nieuwe spoorlijn, de Zuiderzeelijn, waar een magneetzweeftrein over zou rijden. Het bleef bij een plan op papier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland