Terugroepactie van besmette groente bedrijf Sexbierum geschat op 30 miljoen

Het Belgische moederconcern van A.C. Hartman in Sexbierum schat dat de directe schade van de besmette groente 30 miljoen euro zal bedragen.

De beurswaarde van Greenyard liep maandag een forse deuk op, nadat beleggers in paniek hun aandelen op de beurs van Brussel dumpten. Het Europese voedselagentschap EFSA onderzoekt de dood van negen mensen, die diepvriesgroente uit een Greenyard-fabriek in het Hongaarse Baja zouden hebben genutigd.

In de fabriek is de bacterie Listeria moncytogenes aangetroffen, die schadelijk is voor ouderen, kinderen en zieken. Het concern van Hein Deprez laat weten tegen productaansprakelijkheid verzekerd te zijn: ,,We hebben nog geen zicht op potentiële vorderingen.’’ In Nederland hebben de supermarkten van EMTE en COOP diepvrieserwten van het merk Pinguin en gehaktschnitzels teruggehaald.

De 30 miljoen schade betreft een eerste geschatting. Kosten voor het product, transport, opslagruimte, vernietiging en de inkomstenderving van de Hongaarse fabriek zijn er in meeberekend. Directeur Henny van Gennep liet maandag weten dat A.C. Hartman ,,geheel los’’ staat van het besmettingsdrama. Greenyard boekte vorig jaar een omzet van 4,2 miljard euro.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement