Teruglezen: een rampweek voor de natuur

Meerdere alarmbellen gingen deze week af over de stand van de natuur: een dramatische afname van insecten en het is slecht gesteld met de visstand in de Waddenzee. Ook broedvogels komen in de knel in het Unesco-werelderfgoed.

Het aantal insecten neemt in ons land sterk af, zo blijkt uit onderzoek van Natuurmonumenten in Drentse en Brabantse natuurgebieden. Van de onderzochte soorten verdween tweederde van de beestjes in een kwart eeuw tijd.

Onthutsende afname insecten: 'Onze leefomgeving staat op instorten'
Lees verder

Waddenzee

De Waddenverenging hees woensdag letterlijk de rode vlag. In de 'Staat van de Wadden' schrijft de organisatie dat het hard werken wordt om de Waddenzee, met haar jonge en oorspronkelijke landschap, haar dynamiek en haar enorme natuurlijke rijkdom te behouden.

De Leeuwarder Courant ging mee op een nachtelijke expeditie om de visstand te onderzoeken, een nulmeting voordat de Vismigratierivier wordt gelegd.

Onder water is het doods
Lees verder

Trekvogels

Ook blijkt het Waddengebied de zwakste schakel voor trekvogels. In het algemeen geldt dat hoe langer de vogels in dit gebied doorbrengen, hoe slechter het gaat. Een aantal soorten loopt het risico uit het waddengebied te verdwijnen.

Waddengebied zwakste schakel voor trekvogels, actieplan moet helpen
Lees verder

Wolf

Er was nog meer aan de hand in de natuur deze week. Zo kwam er definitief bevestiging van de eerste wolf-waarneming in Friesland af.

Wolf in Drents-Friese Wold vrouwtje dat territorium vestigt? 'Er is ruimte genoeg'
Lees verder

Veenweide

Verder investeren Wetterskip Fryslân en de provincie tussen 2020 en 2030 25 miljoen euro in het veenweidegebied.

Prima boeren in natte Friese veenweide
Lees verder
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement