Terschelling zet mes in uitgaven

De gemeente Terschelling moet snijden in de uitgaven, terwijl de belastingen zullen worden verhoogd. Tegenvallende inkomsten van uit het Rijk dwingen tot acute maatregelen.

Volgende week buigen de politieke partijen zich over de ontstane situatie. ,,De financiële situatie van de gemeente staat onder druk. Er zijn snel maatregelen nodig om het verwachte tekort terug te dringen’’, stelt het college onomwonden in een persbericht.

Lagere algemene uitkering en meerkosten

De tekorten ontstaan voornamelijk door zaken die door de gemeente nauwelijks te beïnvloeden zijn, zoals een lagere algemene uitkering uit het gemeentefonds en meerkosten voor het Sociaal Domein. Daarnaast is vorig jaar extra geld uitgetrokken voor prioriteiten uit het Eilandakkoord: de uitvoeringsprogramma’s wonen en duurzaamheid.

Uitgaven verminderen

Het college stelt de raad voor om niet alleen de uitgaven te verminderen, maar ook te kiezen voor het verhogen van de inkomsten.

Het college wil het tekort in 2019 met minimaal 375.000 euro naar beneden brengen en daarna jaarlijks met 750.000 euro. Ook zal moeten worden gekeken naar verhoging van de OZB en toeristenbelasting.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement