Terschelling wil chipkaart voor toeristen

Een nieuw systeem voor inning van toeristenbelasting moet Terschelling meer opleveren. Het college wil in 2020 het voorbeeld van Norderney volgen.

Op dit Duitse Waddeneiland wordt de toeristenbelasting – naast andere voorzieningen, zoals het zwembad – bij vertrek via een chipkaart afgerekend. Nu betaalt de toerist op Terschelling de belasting nog via het bootkaartje (voor de eerste dag) en via de logiesverstrekker.

Dat is een omslachtig systeem, dat vanwege voorzichtig geschatte aanslagen bovendien leidt tot lagere inkomsten. Want er wordt globaal geschat hoeveel gasten een hotel of camping herbergt. Zijn dat er meer, dan hoeft de ondernemer de toeristenbelasting die deze gasten wel betalen, niet af te dragen. Toeristen betalen nu 1,65 euro per dag, goed voor een netto opbrengst van 3,4 miljoen euro per jaar.

Door met een chipkaart te werken, waarbij gasten in- en uitchecken als ze het eiland bezoeken, wordt er wel nauwkeurig afgerekend. ,,Het komende half jaar moet het gaan gebeuren”, zegt wethouder Jeltje Hoekstra. Belangrijke bouwstenen voor het nieuwe systeem zijn de vervoergegevens van de rederij en het doorlopend gastenonderzoek. Voor onderzoek is de komende twee jaar 100.000 euro beschikbaar. De verwachting is dat de andere eilanden zullen volgen.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement