Terschelling werkt onvoldoende samen met andere eilanden

Terschelling is best bereid om verder samen te werken met de andere Waddeneilanden, maar in de praktijk komt daar nog te weinig van terecht.

Dat stelt onderzoeksbureau BMC in Amersfoort vast. In opdracht van de (oude) gemeenteraad keek BMC naar de bestuurskracht van de gemeente. De raad wilde horen hoe Terschelling als zelfstandige gemeente optimaal kan blijven functioneren. Een gemeente aan de wal met amper 5000 inwoners zou allang zijn opgeheven, maar de eilandgemeenten weten zich tot nog toe staande te houden.

Toch kan de samenwerking met de regio veel intensiever. Voor het vergroten van de slagkracht van het gemeentebestuur is dat zelfs onontkoombaar, stelt BMC.

Ongewenste zaken

De eilanden trekken wel samen op tegen ongewenste zaken zoals de gaswinning en de btw op de veerdienst, maar het ontbreekt aan een gezamenlijke strategische visie op de Waddeneilanden, zeggen de onderzoekers.

Uit interviews met raadsleden blijkt een geringe belangstelling. De wens met andere eilanden samen te werken is er wel, maar hoe dat dan moet, is onduidelijk. Raadsleden hebben er weinig grip op. Onlangs wilde Terschelling met de andere eilanden een systeem voor de inning van toeristenbelasting opzetten naar voorbeeld van het Duitse eiland Norderney. Het strandde en Terschelling gaat alleen verder, de anderen kijken toe.

De raadscommissie besprak deze week het BMC-rapport Koersen op keuzen, tussen willen en kunnen en droeg het college op tot een actiever samenwerkingsbeleid te komen. ,,Denk nu niet dat er helemaal niets gebeurt”, zegt burgemeester Bert Wassink. ,,We hebben in Harlingen een kantoor voor de Gemeenschappelijke Regeling Waddeneilanden. Ameland doet zaken voor ons op onderwijsgebied en de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid behartigt in Franeker onze zaken.”

Nog langs de zijlijn

Toch staat Terschelling wat langs de zijlijn. Wassink: ,,Texel blijft gericht op Noord-Holland, Vlieland doet veel met Leeuwarden en Schiermonnikoog met Dongeradeel. Wij willen wel, maar wie wil met ons?”

BMC stelt dat Terschelling er financieel goed en solide voor staat. De dienstverlening is op orde, maar de ambtelijke organisatie is op vele onderdelen kwetsbaar.

De ‘ja-we-regelen-het-mentaliteit’ leidt er toe dat veel ballen in de lucht moeten worden gehouden. Terschelling heeft nu 4850 inwoners. BMC stelt dat er vanwege de vergrijzing, die op Terschelling groter is dan gemiddeld, in 2040 nog maar 4000 inwoners zijn. Wassink heeft daar zijn twijfels over: hij denkt eerder dat het er 5000 zullen zijn.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement