Terschelling soepel met wonen in recreatiehuizen

Terschelling zet de beoogde strijd tegen het permanent wonen in zomerhuizen op een lager pitje. De krappe woningmarkt biedt te weinig alternatieven.

In het ‘Jaarprogramma helder handhaven 2019’ stelt het college van burgemeester en wethouders voor om aan tien gevallen van jaarrond bewoning in recreatiegebieden een einde te gaan maken, omdat het in strijd is met het bestemmingsplan.

Er gelden daar andere bouweisen en permanente bewoning zorgt voor extra verkeersdruk op de omgeving. Voor het uitvoeren van controles en handhaving wilde het college 38.000 euro uittrekken.

Woningnood

Ook willen b. en w. ter bestrijding van de woningnood de recreatieve verhuur van huizen met een permanente woonbestemming tegengaan. Om dertig gevallen aan te pakken is 67.000 euro nodig. Pogingen hebben in het verleden tot weinig resultaat geleid, terwijl het een blijvende bron van ongenoegen is.

De raadscommissie droeg deze week op initiatief van VVD’er Taco Lugt het college op de recreatiewoningen voorlopig met rust te laten. ,,Onze woonvisie toont aan dat het heel lastig is om een woning te vinden. Dan is handhaving niet gepast voor mensen die tijdelijk in een recreatiewoning zitten.’’

Heksenjacht

Volgens burgemeester Bert Wassink is het zeker niet de bedoeling om een heksenjacht te openen op mensen die naarstig op zoek zijn naar woonruimte.

Het college moet nu extra werk gaan maken van de illegale verhuur van permanente woningen aan toeristen. De gereserveerde 38.000 euro mag van de commissie ook voor deze werkzaamheden worden ingezet.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement