Jongens voetballen op straat in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het was hier dat de Makkingaster de jongen had ontmoet.

Terre des Hommes: nog 350 Nederlandse kinderseks-toeristen

Jongens voetballen op straat in de Nepalese hoofdstad Kathmandu. Het was hier dat de Makkingaster de jongen had ontmoet.

Honderden Nederlandse mannen maken zich schuldig aan kindersekstoerisme, zegt hulporganisatie Terre des Hommes. Maar alleen harde bewijzen tellen, leert de arrestatie van een man uit Makkinga.

De Nepalese jongen met wie een kindersekstoerist (66) uit Makkinga vorige week is betrapt, krijgt steun bij het eisen van smartengeld en een schadevergoeding van zijn misbruiker. Kinderrechtenorganisatie Terre des Hommes staat de vijftienjarige en zijn familie financieel bij in de juridische strijd.

De hulporganisatie betaalt voorlopig de opleiding van de jongen. ,,Als er ineens geen geld meer binnenkomt, is de kans op schooluitval groot en dat brengt hem in een kwetsbare positie’’, legt woordvoerder Jos de Voogd uit.

Smartengeld

In het strafproces heeft de jongen volgens de Nepalese wet recht op maximaal 2300 euro smartengeld. Er zit dus een limiet aan, merkt De Voogd op. Maar als de jongen aantoont dat hij en zijn familie nog meer schade hebben geleden, kan hij daar bovenop via de civiele rechter een schadevergoeding afdwingen. De Voogd: ,,Wij zorgen ervoor dat die claims ook daadwerkelijk worden ingediend.’’

De jongen en zijn familie kregen geld van de Makkingaster, die als kinder- en jeugdpsychiater bij Therapeuticum in Joure werkte. De man, die vader is en opa, had de jongen in de straten van de Nepalese hoofdstad Kathmandu ontmoet. De Makkingaster ontfermde zich over hem. Hij maakte vervolgens kennis met de armlastige ouders en deed zich in de vier volgende jaren voor als een vriend van de familie.

Tegenprestatie

Voor al die gulheid verlangde de Makkingaster een tegenprestatie. De jongen moest de rijke, westerse weldoener in natura terugbetalen. Hij mocht daar met niemand over praten. Zijn ouders wisten waarschijnlijk van niets. ,,De daders manipuleren hun slachtoffers’’, zegt De Voogd over kindersekstoeristen.

De Makkingaster bezocht Nepal de afgelopen vier jaar tien keer. Hij werd in het land vaker gezien met jonge jongens en dat wekte daar argwaan. Toen hij zich in januari 2017 verdacht ophield met een dertienjarige jongen, is besloten hem in de gaten te houden. Daarna werd hij nog meerdere malen met andere knapen gespot.

Over de werkwijze wil De Voogd niet veel kwijt, om andere onderzoeken niet te belemmeren. Bij Terre des Hommes zijn de namen van nog eens 350 Nederlandse kinderseks-toeristen bekend. De Voogd: ,,Het zijn er zeer waarschijnlijk veel meer, maar de rest zit nog onder de radar.’’

Terre des Hommes probeert alle daders in beeld te krijgen. Dit gebeurt onder andere met het project WATCH International, waarin de organisatie detectives opleidt om kindermisbruikers in Nepal, Indonesië en op de Filippijnen op te sporen en te vervolgen.

Verzamelen van bewijs moeilijk

Mensen die zich in Azië aan kinderen vergrijpen, gaan nog te vaak vrijuit, aldus de organisatie. De lokale politie heeft vaak niet de mankracht om deze zaken te onderzoeken en daarbij is het verzamelen van bewijs erg moeilijk.

Omdat de Makkingaster niet permanent in de Himalayastaat verbleef, kostte het onderzoek naar zijn handel en wandel veel tijd. Undercover-speurders moesten zien waar hij verbleef en waar hij met de jongens naartoe ging.

Want de Nepalese wet eist het ultieme bewijs om iemand te kunnen veroordelen: een dader moet op heterdaad worden betrapt. ,,Je moet dus wel serieuze bedenkingen tegen iemand hebben, voor je een zaak overdraagt aan de lokale politie. Je moet zeker zijn van je zaak’’, legt De Voogd uit.

Drie weken geleden reisde de Makkingaster weer af naar Nepal. Hij zou er veertien dagen vakantie vieren. Enthousiast vertelde hij zijn collega’s van Therapeuticum over de goede doelen die hij er steunde. In zijn privéomgeving liet hij weten tegen de trip op te zien. Over de achtergrond van deze vrees liet hij zich verder niet uit.

Op heterdaad betrapt

De man geldt als een kundig kinder- en jeugdpsychiater, die een wachtlijst hanteerde. Zijn agenda van de afgelopen week stond helemaal vol. Zijn cliënten krijgen een andere behandelaar. De man is per direct op non-actief gesteld. De organisatie bekijkt hoe ze het contract met de zzp’er kan verbreken.

Vorige week donderdagmiddag, om twee uur lokale tijd, sloot het net zich rond de man. De Nepalese politie betrapte hem op heterdaad met de vijftienjarige jongen. Kort voor zijn arrestatie is de Makkingaster 24 uur per dag geschaduwd.

Hem wacht mogelijk een celstraf van negen tot dertien jaar. Zijn aanhouding schokte het dorp en de zorgwereld. Voor zijn cliënten kwam er een hulplijn. In Makkinga blijft het stil. De man leidde er een teruggetrokken leven. ,,It is dêr rêstich. Wy ha der gjin fragen oer krigen. Wy hoege dêr neat op te setten’’, aldus burgemeester Harry Oosterman van de gemeente Ooststellingwerf.

home
net-binnen
menu