Terprand: plek voor gevaarlijke of vieze klusjes

Eeuwenlang woonden de meeste Friezen op terpen. Zij benutten echter ook het gebied hierbuiten intensief. Op de terprand deden zij vieze of gevaarlijke klusjes: ze smeedden er ijzer, droogden er mest voor de kachel en bakten er hun potten.

Dit blijkt uit het boek Graven aan de voet van de Achlumer dorpsterp van archeologen Johan Nicolay en Gilles de Langen, dat vrijdag werd gepresenteerd in het Natuurmuseum. Hierin zetten zij de uitkomsten van de grote Achlumer opgraving uit 2009 op een rijtje. Daarbij richtten zij zich bewust niet op de terp zelf, maar op het gebied er net buiten. Een smidse, talloze dierenbotten en scherven kwamen hierbij te voorschijn.

De afgelopen jaren zijn vele vondsten minutieus onderzocht. Onderzoekers peuterden bijvoorbeeld alle pitjes en zaadjes uit de zeer oude koeien- en schapenmest. Zo kon van tientallen planten worden vastgesteld dat ze in het Friese terpengebied groeiden en gegeten werden. Het waren vooral zoutminnende gewassen, maar ook kruiden die juist helemaal niet tegen zeewater kunnen.

Meer hierover in de LC van zaterdag.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement