Tekort aan veevoer op Terschelling door droogte: maaien op Boschplaat

De boeren op Terschelling hebben door de droogte een tekort aan kuil. Staatsbosbeheer staat op hun verzoek toe de Boschplaat te maaien.

De eilander boeren missen door de droogte zeker één maaibeurt. Hierdoor ontstaat een tekort aan ruwvoer, de zogenoemde kuilbalen.

Om de nood te lenigen staat beheerder Staatsbosbeheer toe een gebied van veertien hectare op de Boschplaat te maaien. Normaal gesproken is het juist de bedoeling zo weinig mogelijk in te grijpen in het natuurgebied.

Het stuk is dinsdag gecontroleerd op de aanwezigheid van broedvogels. Die zijn niet meer aangetroffen. Ook is de plantengroei geïnventariseerd. Dit leverde geen belemmeringen op dus kan woensdag het maaien beginnen.

Het komt zelden voor dat grasland op de Boschplaat nodig is om de tekorten op te vullen. De laatste keer gebeurde dit halverwege de jaren zeventig. Toen is door een nijpend voedseltekort voor het eilander vee ook nagenoeg hetzelfde gebied gemaaid, aldus de beheerder.

Het gaat om een strook van 75 meter onder de stuifdijk vanaf de Oude scherm tot aan het Oostpad. Het gemaaide gras, kruiden en riet blijft zo kort mogelijk liggen en wordt na een dag in kuilbalen verpakt en afgevoerd. Volgens Staatsbosbeheer is de ingreep niet schadelijk voor de natuur.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement