De ziekenhuizen van Heerenveen, Sneek en Drachten kunnen niet alle drie een spoedeisende hulp houden. Tekort aan personeel noodzaakt tot ingrepen.

Dat zegt de top van zorgverzekeraar De Friesland. Structureel tekort aan artsen en verpleegkundigen breekt de ziekenhuizen op.

Nu al is het zo dat delen van de nieuwe spoedeisende hulp van MCL in Leeuwarden soms niet worden gebruikt omdat er geen personeel voorhanden is, zeggen de nieuwe directeur Steven Hofenk en inkoopmanager Paul Offringa. ,,Te weinig om drie kleinere locaties in de lucht te houden.”

's Nachts misschien terug naar twee seh’s’

Met de ziekenhuizen wordt hierover overlegd . Het onderwerp ligt gevoelig . Volgens Hofenk moet over een jaar duidelijk zijn hoe de spoedeisende hulp in Friesland op termijn heringericht kan worden. Vier afdelingen moeten mogelijk terug naar drie, of ’s nachts misschien naar slechts twee bezette spoedeisende hulpen.

,,Relatief gezien maken er maar heel weinig patiënten gebruik van. Daar kun je niet overal een heel team 24/7 voor in de lucht houden”, zeggen Hofenk en inkoopmanager Paul Offringa.

Borstkankercentrum vertraagd

Verregaande samenwerking is nodig om complexe zorg in Friesland beschikbaar te houden. De ziekenhuizen proberen daartoe al sinds 2010 nauwer samen te werken. Het idee is dat sommige complexe ingrepen in één van de Friese ziekenhuizen worden gedaan.

Voor- en nabehandeling kunnen in het ‘eigen’ ziekenhuis dicht bij huis worden ondergaan. Als eerste resultaat van de samenwerking moet een borstkankercentrum verrijzen in MCL, maar dat proces verloopt traag. ,,We zijn er nog steeds mee bezig, er is vertraging. Het is behoorlijk complex om alle operaties op een locatie te bundelen, dat moet in kleine stapjes.”

De Friesland wil meer medisch specialisten in loondienst

De aansturing van de ziekenhuizen is onder meer ingewikkeld doordat de meeste specialisten zelfstandigen zijn en een eigen vinger in de pap hebben. Offringa ziet graag dat de Friese ziekenhuizen de specialisten in loondienst nemen, zoals hij dat in zijn vorige functie bij een ziekenhuis in Uden heeft ervaren. ,,Dat leidde tot 20 procent minder omzet. Zelfstandige specialisten moeten produceren om inkomen te genereren. In loondienst verdwijnt die prikkel.”

In MCL is nu een op de drie specialisten (71 fte) in loondienst. Het ziekenhuis zegt overigens geen structurele capaciteitsproblemen te ervaren op de seh.

‘Overname in Noordoostpolder is een kans’

Dat Antonius in Sneek in de race is om de poliklinische zorg in Emmeloord en op Urk over te nemen en er ook de bevallingen en spoedhuisartsenzorg te continueren vergroot voor het ziekenhuis de kansen om een eigen spoedeisende hulp te behouden, erkent Hofenk. ,,Dat is een kans, maar dan moet je er als ziekenhuis wel in slagen meer dokters aan te stellen.”

Tot vijfhonderd Leeuwarders op wachtlijst voor huisarts

Het personeelstekort in de zorg doet zich al meer dan een jaar gelden bij de huisartsen. In Leeuwarden staan momenteel tussen de vier- en vijfhonderd mensen op de wachtlijst voor een huisarts. In Heerenveen is geen tekort meer, zegt Hofenk. Hij verwacht niet gauw nieuwe huisartsen in Leeuwarden. ,,We moeten toe naar ander soort oplossingen.”

Friesland pilotgebied voor Achmea-verzekeraars

Zo zal Friesland door moederconcern Achmea worden gebruikt als pilotgebied, vanwege het hoge aantal verzekerden en de korte lijnen in de Friese zorg. Ruim 60 procent van de Friezen is verzekerd bij De Friesland, 80 procent bij één van de merken van Achmea.

In 2019 zal in Heerenveen en omgeving een proef worden gehouden waarbij patiënten hun eigen triage doen. ,,Standaardvragen kun je thuis achter de app of de computer alvast invullen”, zegt Cid Berger, directeur innovatie, marketing en sales. ,,Dat scheelt soms de helft van het consult.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct