Tegenvallers cultureel centrum Harlingen

Bij de verbouwing van drie panden aan de Harlinger Voorstraat tot cultureel centrum komen een flink aantal tegenvallers aan het licht.

Het centrum bestaat uit drie panden en biedt onderdak aan het Hannemahuis, de bibliotheek en boekhandel Van der Velde. De raad reserveert bijna 2,2 miljoen euro voor de verbouwing en dat is volgens wethouder Hein Kuiken genoeg.

Achterstallig onderhoud

De aannemer ontdekte nogal wat achterstallig onderhoud in het zestiende-eeuwse monument op nummer 54. Zo bleek de tuin vervuild met metalen. Dit moest gesaneerd. Twee muren bleken zo zwak dat ze deels afgebroken moesten worden. Met dezelfde steen worden ze weer opgebouwd. Het dak was in slechte conditie: balken en spanten waren verrot en moesten vernieuwd. Dit geldt ook voor de dragende balken van de zolder. De voorgevel wijkt en moet extra worden gestut.

Doordat er hoogteverschillen tussen de voor- en achterkant zijn moet er ingegrepen worden. Om onder meer wateroverlast te voorkomen, komt er een keerwand tussen de uitbouw en het hoger gelegen deel van de tuin. Het installatiewerk valt hoger uit dan gedacht, ondanks het versoberen van het werk. ,,Het is een pand vol verrassingen’’, aldus wethouder Hein Kuiken. ,,Daar hielden we al rekening mee.’’

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement