Tegenslag voor Explore the North: Deense onderwatermuzikanten komen niet

Een pechweek voor festival Explore the North: twee onderdelen van het muzikale en literaire evenement in Leeuwarden komen niet rond.

Een ‘flinke slag’, zo noemt festivalcoördinator Mark Hospers het nieuws dat hem donderdag bereikte: de Deense formatie Between Music komt op 20 en 21 november niet naar Leeuwarden met hun onderwater-opera in stadsschouwburg De Harmonie.

Muzikant ziek

Vijf muzikanten zouden de voorstelling Aquasonic onder water opvoeren, gezeten en gelegen in grote aquaria. De productie reist sinds de première tijdens de Operadagen in Rotterdam in 2016 de hele wereld rond. Tijdens de meest recente tour door Hongkong werd een van de musici ziek en mag zich voorlopig beslist niet onder water begeven.

Hospers: ,,Dit is echt balen, totale overmacht. Maar het goede nieuws is dat het voor 95 procent zeker is dat Aquasonic over een jaar alsnog naar Explore the North komt. De groep kan, wij kunnen en De Harmonie kan. Dus dat lijkt te lukken.’’

Talentenfestival geannuleerd

Minder zeker is de toekomst van het geplande festivalonderdeel Young Explorers. Op zaterdag 17 november zou jong talent uit Fryslân laten zien wat zij in huis heeft. Onder meer de theatermakers van jeugdtheaterschool Meeuw, het Frysk Jeugdorkest en de Jeugd Dans Opleiding Fryslân zouden meedoen.

Jonge schrijvers zouden (toneel)teksten presenteren, er zouden performances en workshops zijn. Maar helaas, een en ander was logistiek niet rond te krijgen, zo meldt Hospers. ,,Het was in deze vorm en op dit tijdstip niet te doen. We krijgen het gewoon niet voor elkaar.’’ Hoe het verder moet met het talentenfestival is niet duidelijk. ,,Maar het is zeker geen afstel’’, aldus Hospers.

Winters stadsfestival Explore the North is van 22 tot 24 november op diverse locaties in Leeuwarden. Enkele dagen eerder zijn er al aanverwante activiteiten.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement