Tegeltableau in Workum over Hendrik Pruyt uit het 'Klaachlied'-stuk

Als herinnering aan Under de Toer-voorstelling Een Jammerlijck Klaachlied is zaterdag in Workum een tegeltableau op een kademuurtje bevestigd.

Het is een afbeelding van het droeve lot van Hendrik Pruyt, het vertrekpunt van de voorstelling met vertelling, muziek en projectie. Schrijver en filmer Frits Boersma liet het tableau maken door Koch Pottery in Workum, naar een afbeelding van Jan Luyken uit de 17de eeuw.

In het kademuurtje vlakbij de oude zeesluis zou ook een toelichtende tekst worden bevestigd, maar daar moet eerst de ongelijke muur nog voor worden behandeld.

Pruyt werd omdat hij doopsgezind was door de Spanjaarden van Caspar de Robles in de Tachtigjarige Oorlog met pek ingesmeerd op een brandend schip de zee op gedreven en kwam om.

,,Ik zie dit vooral ook als een pendant van het beeld van de Stenen Man in Harlingen’’, zegt Boersma. ,,Terwijl dat monument de dijkwerken van Caspar de Robles roemt, vertelt dit tegeltableau de andere kant van het verhaal: de strijd voor de geloofsvrijheid.’’

Spanje heeft een rijke traditie van tegeltableaus – zogenoemde azulejos. Op talrijke plaatsen memoreren ze belangrijke gebeurtenissen uit de historie. Workum kent ook een tegeltjestraditie.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement