Taxibedrijf in Menaam kan salarissen aan personeel niet betalen: bankroet

De schuld oogt relatief bescheiden. Toch heeft Schuil Personenvervoer in Menaam de handdoek in de ring moeten gooien.

De directeuren Simon en Esther Schuil bleken niet meer in staat om de salarissen voor januari te kunnen betalen, vertelt curator Jack Egberts. Het bedrijf was door tegenvallende inkomsten al afgeschaald van twaalf naar acht medewerkers. Om te voorkomen dat zij geen geld ontvingen, vroegen de Schuils deze week zelf het faillissement aan.

,,De werknemers begrijpen het wel’’, vertelt Simon Shuil. ,,Het is allemaal nog pril, dus ik kan er nog niet heel veel over zeggen. We doen ons best, meer kunnen we niet doen.’’ Simon en Esther Schuil kochten het toenmalige Taxi van der Horn in 2012. Het bankroet raakt hen ook persoonlijk.

Taxibranche onder druk

De taxibranche staat nog altijd gigantisch onder druk, stelt Simon Schuil. Hij rijdt onder meer als onderaannemer voor Taxi Waaksma in Kootstertille, die vorig jaar bij de gemeentelijke aanbesteding in Noord-Oost Fryslân een groot deel van zijn opdrachten zag verdwijnen. Zo’n tegenslag dendert in de hele keten door. Vakbond FNV waarschuwde in 2014 al dat de taxiwereld zich kapot concurreert op Europese aanbestedingen.

Toen Taxi Wolters in Drachten twee jaar geleden ten onder ging, wees toenmalig curator Jaap van der Meulen de zorgsector als boosdoener aan. De chauffeurs van Schuil Personenvervoer rijden onder andere voor zorggroep Alliade en zorgverzekeraar De Friesland.

Overstap Zilveren Kruis vergt investering

Nu het Zilveren Kruis een deel van het De Friesland-pakket heeft overgenomen, moesten boordcomputers van de taxi’s opnieuw worden geprogrammeerd. Volgens Schuil is dat een kosten verslindende operatie. ,,Ze vragen dus wel steeds nieuwe investeringen, maar de tarieven blijven gelijk’’, zegt Schuil. ,,Dan houdt het natuurlijk een keer op. De kosten worden hoger dan de opbrengsten.’’

Nadat ze de onheilsboodschap aanhoorden, zijn de chauffeurs van Schuil Personenvervoer weer gewoon aan het werk gegaan. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat het failliete bedrijf voor een doorstart te koop wordt aangeboden.

Geen torenhoge schuld

Een eerste blik in de documenten leert curator Egbert dat Schuil zijn schuldenlast niet torenhoog heeft laten oplopen. De belastingdienst vordert 10.000 euro, de bank zit er voor 15.000 euro in en dan staat er ook nog voor zo’n 10.000 euro bij handelscrediteuren open.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct