Tallships wachten matige wind en koelte op weg naar Harlingen

Onder koelere omstandigheden dan hier en met een matige wind vertrekt zaterdag de armada van 60 tallships van Stavanger naar Harlingen.

Friese jongeren zeilen in zes dagen van Stavanger naar Harlingen
Lees verder

De tweede leg van de Tall Ships Races tussen Stavanger en Harlingen start rond het middaguur in de Noorse havenplaats. Na de parade tot aan de vuurtoren van Tungenes varen de schepen door tot het startpunt ten westen van de Kvitsøy Eilanden. Daar begint de echte race in de avonduren. Via twee zogeheten waypoints, ofwel coördinaten, zeilen de schepen richting Harlingen.

Scheepvaartroute

De finish is ten noorden van de scheepvaartroute boven de Waddeneilanden. Het exacte punt van de finish kan nog wijzigen. Als er te weinig wind staat, wordt het eindpunt naar het noorden verlegd, zodat de schepen per motor Harlingen op tijd bereiken. De tallships arriveren vrijdagmiddag vanaf 12 uur in colonne in Harlingen volgens een strakke planning. Ze hebben dan 348 zeemijl afgelegd, oftewel 645 kilometer.

Tekst gaat verder onder de foto.

De route die de tallships afleggen van Stavanger naar Harlingen.

Driemastschoeners, volgschepen, viermastbarken, brikken en brigantijnen

Een deel van de Nederlandse schepen arriveert donderdagavond al in Harlingen. Zij varen met sponsors de vloot vrijdagochtend tegemoet. Al of niet met behulp van loodsen vaart de rest van de driemastschoeners, volgschepen, viermastbarken, brikken en brigantijnen Harlingen binnen. Ze krijgen een plek in de Willemshaven, het Dokje en de Zuiderhaven.

Crewparade en vuurwerk

Harlingen staat van vrijdag tot en met maandag 6 augustus bol van de activiteiten. Hoogtepunten zijn de crewparade op zaterdagmiddag en het vuurwerk vrijdagavond. Vanuit culturele hoofdstad komt Lân fan Taal langs met de Taalkaravaan. Zondag wordt bovendien de dag van de Vriendschap gevierd.

De belevenissen aan boord van de driemastbark Artemis tijdens de race komende week zijn te volgen op deze website.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement