TK2017: Wat koos Friesland?

ANP

Nederland ging woensdag naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. Om 21.00 uur sloten de stembureaus en begon het tellen. In dit artikel een overzicht van de uitslag per Friese gemeente.

Lees hier ons liveblog terug met onder meer reacties van Friese kandidaat-kamerleden

Welke partij kreeg in een gemeente de meeste stemmen? Bekijk het in de kaart hieronder. Als u op de gemeente klikt, ziet u de percentages per partij. De grijze gemeenten zijn nog niet binnen. (U kunt inzoomen met + en - en de kaart verschuiven voor een beter perspectief.)

De PvdA kleurde de provincie in 2012 rood. Nu is het vooral het CDA dat zijn stempel drukt.

Onderstaande infographic geeft het provinciale gemiddelde gebaseerd op het aantal uitgebrachte stemmen per gemeente. Ook de provinciale uitslag in 2012 is te zien.

De infographic hieronder toont de stemverdeling per gemeente in 2017 (links), zodra deze bekend is, en in 2012 (rechts). De bovenste grafiek toont VVD, PvdA, PVV, GroenLinks, CDA en D66. De onderste SP, ChristenUnie, Partij voor de Dieren (PvdD), 50Plus, SGP en het gecombineerde percentage van de overige kleine partijen. Klik op de gemeentenaam om een uitrolmenu te krijgen waarin u een gemeente kunt selecteren.

Dit artikel bevat interactieve elementen die niet werken in de app. Klik hier voor de website .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland