FOTO LC

Sybrandy's Speelpark Oudemirdum op losse schroeven door zorgen om dijk

FOTO LC

Ondernemer Sjerp Jaarsma moet kijken of Sybrandy’s Speelpark de dijk bij Oudemirdum aantast. De geplande opening in april wordt niet gehaald.

De eerste fundamenten voor het speelpark zijn deze week gelegd, maar het eindresultaat staat op losse schroeven. ,,Ik ben op eigen risico begonnen met steun van een paar bedrijven’’, zegt Jaarsma. Inclusief de al eerder gemaakte kosten is de investering voor de ondernemer nu al ,,tienduizenden euro’s’’.

Tijdens een bezoek van Wetterskip Fryslân rezen volgens Jaarsma bij het waterschap vragen over de veiligheid van de dijk. Een aantal attracties komt relatief dichtbij de dijk te staan. Dat zou de dijk kunnen verzwakken. ,,Zo meteen heb ik Sybrandy’s gered en dan moet de reddingsbrigade komen. Dat wil ik niet.’’

Jaarsma kocht het speelpark van vader Simon en zoon Rienk Sybrandy. Hij zamelde daarvoor 130.000 euro in. De gemeente De Fryske Marren was daarnaast bereid 450.000 euro te lenen. Jaarsma verplaatst het park van de huidige plek in Oudemirdum naar zijn recreatieterrein De Hege Gerzen aan het IJsselmeer.

Gegevens nodig

Volgens bestuurder Bé de Winter van het waterschap moet voor de werkzaamheden door het waterschap een watervergunning worden verleend. ,,Daarvoor moeten wij een aantal gegevens hebben, waarop wij een besluit kunnen baseren. Wij moeten de effecten op de primaire kering goed kunnen beoordelen.’’

De bouwwerken waarvoor het onderzoek moet worden gedaan is voor vier attracties die een meter of vijf van de dijk staan: onder meer een vogelkijkhut en een soort luchtfiets. Voor de laatste zijn de plannen momenteel om betonblokken een halve meter de grond in te stoppen. ,,Ik ben ook bereid het boven de grond te doen en het dan aan te vullen met zand.’’

Volgens De Winter kwam Jaarsma pas ,,in een heel laat stadium bij ons terecht’’. Jaarsma: ,,Ik had het niet voorzien.’’ Ook het strandpaviljoen van Jaarsma’s De Hege Gerzen en een badje liggen op eenzelfde afstand van de dijk. ,,Ik was me daarom van geen kwaad bewust.’’ Volgens Jaarsma bleken die bouwsels onder een oud regelregime te vallen.

Jaarsma huurt voor het onderzoek een extern bureau in. Hij hoopt binnen een paar weken resultaten te hebben. Zowel hij als het waterschap hebben vertrouwen in een goede afloop. ,,We willen gewoon zekerheden inbouwen’’, zegt De Winter. 

Scholen in onzekerheid

Voor Jaarsma betekent de vertraging dat hij scholen die een reisje willen boeken momenteel geen zekerheden kan geven. ,,Dat is heel vervelend. Scholen mailen mij dagelijks.’’ De angst bestaat dat scholen hun heil uiteindelijk elders zoeken en dan misschien nooit meer naar het park terugkeren.

Bovendien is de langere duur volgens Jaarsma vervelend voor het personeel. De bedoeling was personeel van het oude Speelpark over te nemen. ,,Maar ik moet wel werk hebben.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct