Veel Surinamers waren lang sceptisch over het coronavirus, maar sinds een paar weken staan ze in ellenlange rijen voor een vaccinatie. Het Leeuwarder artsenechtpaar Jan Weel en Carla Buurman is ter plekke.

,,Jonge mensen die het goed hebben, vallen nu ook om. Dat maakt indruk op de Surinamers”, ziet de gepensioneerde arts-microbioloog Jan Weel. In de eerste golf sprong hij al meerdere weken bij met het diagnosticeren van coronatesten, hij maakt deel uit van een team van vijf Nederlandse arts-microbiologen die roulerend ontwikkelingswerk verlenen. Sinds vrijdag zit hij opnieuw op zijn post in het academisch ziekenhuis in Paramaribo. Zijn vrouw Carla Buurman, huisarts in Leeuwarden, helpt mee in de vaccinatiestraat.

De situatie in Suriname nu is onvergelijkbaar met de eerste golf, neemt Weel waar. ,,Zoveel heftiger. Toen was de gemiddelde leeftijd van de mensen die hartstikke ziek zijn tegen de zeventig, nu ónder de vijftig. Gemiddeld.”

Sinds de coronapandemie zijn in heel Suriname 373 sterfgevallen door corona gemeld, maar 153 zijn van de laatste dertig dagen en 71 van de eerste negen dagen van juni. Weel denkt dat het werkelijke coronadodental nog een stuk hoger ligt. ,,Het is bizar zoals het de laatste weken gaat. Er wonen in Suriname minder mensen dan in Friesland.”

45 procent

Weel klinkt somber over de telefoon. Hij ziet in het laboratorium dat het voorlopig niet beter wordt. ,,We doen 550 analyses per dag, zoals ze er nu liggen is 45 procent positief...” In vrijwel alle gevallen lijkt het te gaan om de besmettelijke Braziliaanse Manaus-variant.

Een week geleden is via het ministerie van Volksgezondheid een Nederlandse delegatie van twintig artsen en andere medici naar Suriname vertrokken, samen met 90.000 vaccins van AstraZeneca. Vrijdag komen er nog eens vijftien medici bij.

loading

Weel ziet dat ze het heel zwaar hebben. ,,De intensivisten, verpleegkundigen en zaalartsen maken in de ziekenhuizen dingen mee die ze in Nederland niet meemaken. Dagelijks doen ze reanimaties bij jonge mensen met corona, bij wie het niet lukt. Elke dag weer, mensen tussen 35 en 55 jaar die ze proberen in leven te houden, zonder dat het lukt. Die machteloosheid hakt erin.”

Suriname zit in een zwart scenario, de vier ziekenhuizen in het Latijns-Amerikaanse land liggen allemaal vol met coronapatiënten. De verpleegkundigen zijn gesloopt door het aanhoudende werk in het warme, vochtige klimaat. Voor andere dan levensbedreigende en acute zorg is nauwelijks nog mogelijkheid, maar Weel wil niet een te zwartgallig verslag doen. Hij signaleert dat de president en het ministerie succes boeken met het aanpakken van mensen die weerstand tegen het vaccineren opwerpen.

loading

Totale lockdown

Voor de Surinamers geldt een totale lockdown. Op maandagen, woensdagen en vrijdagen mogen ze boodschappen doen. ,,Dat zijn de dagen waarop je op straat mag. Om 17.00 uur gaat de avondklok in. Maar voor vaccineren mag je elke dag de straat op.”

‘Libi langa’ (leef langer) heet de vaccinatiecampagne. Het is regentijd, maar om drie uur ‘s ochtends beginnen zich al rijen te vormen voor de priklocaties. Wie wil en zich heeft laten registreren, kan langskomen. Drie, vier uur voor de vaccinatie in de rij staan is normaal, meldt Weel. ,,De rijen zijn soms letterlijk kilometers lang.”

Zijn vrouw Carla werkte tijdens de eerste golf mee als zaalarts. Nu helpt ze de BOG, de Surinaamse GGD, met registreren van gevaccineerden. Weel springt dit weekeinde bij in de vaccinatiestraat, omdat hij dan vrij heeft in het lab.

,,Vorig weekeinde vaccineerden ze 5500 mensen per dag, dat was een topprestatie. Het land werkt toe naar 10.000 vaccinaties per dag. Echt iedereen helpt, medische directies, niemand voelt zich te groot.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct