Super-de-luxe vogelkijkhut

Langs de Drachtsterweg in Leeuwarden is gisteren de meest luxueuze vogelkijkhut van Friesland geopend, met uitzicht over de Tearnser Wielen.

Het oorspronkelijke idee was om het brugwachtershuisje van de Drachtsterbrug hier een nieuwe plek te geven. Het zou een markeringspunt vormen voor de nieuwe sloepen- en fietsdoorgang tussen de wijken Zuiderburen en Wiarda. Het oude brughuisje bleek echter volkomen versleten en dus onbruikbaar.

Het idee bleef echter leven bij de gemeente en provincie. Zo ontstond het plan voor een fonkelnieuwe vogelkijkhut in de vorm van een brugwachtershuisje. Dit werd gisteren geopend door wethouder Henk Deinum en gedeputeerde Sietske Poepjes. Het bouwwerk heeft een wc, verwarming en een keukentje.

Vogelwerkgroepen kunnen de sleutel lenen om vanuit hier de natuur te observeren. In de Tearnser Wielen worden namelijk aantrekkelijke ondieptes aangelegd. ,,Wy ferwachtsje hjir aansten kluten, stirnzen en plevieren’’, zegt de Goutumer vogelman Anne Venema.

Overigens leent het gebouw zich ook voor kleine vergaderingen en presentaties van de gemeente en Leeuwarden 2018. Daarnaast wordt de zijde van de weg gebruikt voor informatieverstrekking.

Gisteren werd langs de sloepen- en fietsroute onder de Drachtsterweg ook een nieuw geometrisch tegelkunstwerk onthuld van Jan van der Ploeg.

Bekijk hier de video.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement