Stroomstoring: alleen bier, wijn en fris in Beach Club Lemmer

Door de waterstoring was het zondag behelpen in Zuidwest-Friesland. Wc’s konden niet worden doorgespoeld en de horeca kende een beperkter aanbod.

,,Wy seinen tsjin ús gasten: ‘wy binne wol iepen, mar wy ha gjin kofje, tee of hite sûkelademolke. Jim moatte oan it bier, de wyn of fris’’, aldus René Engwerda van de Beach Club Lemmer.

De soep was door het personeel van het badpaviljoen vooraf al klaargemaakt. ,,Fierder wie it foaral bakken, mar dat koe allegear wol.’’

Heel begripvol

De toiletten stelde hij uit hygiënisch oogpunt maar buiten werking. ,,Jammer’’, sprak hij tot de bezoekers. ,,Mar jim kinne hjir net nei de wc. Minsken reagearren allegear hiel begripfol. Wy koenen der ommers ek neat oan dwaan.’’

Het begon rond half tien ‘s ochtends met een stroomstoring. Vervolgens verminderde de waterdruk. Uiteindelijk druppelde er helemaal niets meer uit de kraan in het gebied rond Joure, Sneek, Balk en Grou en de plaatsen daar omheen.

Oorzaak was een stroomstoring bij de fabriek van Vitens in Spannenburg bij Tjerkgaast. Hier haalt Vitens het water voor Zuidwest-Friesland vandaan. 

Lage druk

Een woordvoerder van het bedrijf meldde dat het bedrijf over moest gaan op het noodsysteem, waardoor de waterdruk voor een groot gedeelte wegviel. 

Het leek in de eerste instantie opgelost te zijn met een noodaggregaat, maar op sommige plekken was er toen nog steeds nauwelijks waterdruk. Rond half twee was er helemaal geen water meer.

Volgens een woordvoerder betrof het ditmaal een technisch mankement. Dit was ontstaan als gevolg van de stroomstoring van zondagochtend.

Flessen water

Rond half vijf zondagmiddag kon Zuidwest-Friesland weer over water beschikken. Het duurde wel even voordat de druk weer op peil was. Volgens Vitens geldt Spannenburg als een van de belangrijkste drinkwaterproductielocaties in Friesland.

De Jumbo in Sint Nicolaasga voer overigens wel bij het waterprobleem. Inwoners van het dorp haastten zich naar de supermarkt voor flessen water. Aan het einde van de middag was er een flink gat in de voorraad geslagen. ,,Wy ha wol ferkocht, ja’’, zegt eigenaar Jan Altenburg.

Reservetank

Het Antonius Ziekenhuis in Sneek haalde het benodigde water uit zijn grote reservetank. Die heeft het hospitaal speciaal voor dit soort calamiteiten achter de hand, zegt woordvoerder Jannet Jouwsma.

De helft van de beschikbare voorraad is zondag verbruikt. ,,Daarna stroomde de tank alweer vol met water.’’

Omdat het Antonius Ziekenhuis een zogeheten ,,kwetsbare organisatie’’ is, heeft het van Vitens de garantie dat het altijd water geleverd krijgt.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement