Stranden schoon, Wadden wachten storm af

Het strand van Schiermonnikoog lag donderdag bezaaid met aangespoelde rommel. LC/ARODI BUITENWERF

De stranden op de Friese Waddeneilanden zijn maandagochtend zo goed als schoon uit de nacht gekomen.

De eilanden roepen vrijwilligers op nu niet naar de eilanden te komen. De stranden zijn zo goed als schoon en de eilanden sturen maandag alleen gemeentewerkers of loonbedrijven het strand op.

De gemeenten willen ook eerst de noordwesterstorm afwachten, die in komende nacht over de Wadden raast. Er worden windstoten tot 100 kilometer per uur verwacht. Voor Friesland is code geel afgekondigd. Samen met de te verwachten springtij, houden de burgemeesters hun hart vast. ,,Je kan alleen maar hopen dat het mee zal vallen'', zegt burgemeester Bert Wassink van Terschelling over de te verwachten rommel. ,,De meeste containers liggen pal boven Terschelling en Ameland. Je moet er niet aan denken wat er met een kwetsbaar gebied als de Boschplaat kan gebeuren.''

De circa 220 gezonken containers zijn voor het merendeel met sonarapparatuur van het olieopruimschip Arca en de Terschellinger kotter Friendship ontdekt in de vaargeul boven de beide eilanden. Daar liggen ze schots en scheef, 20 meter diep op de zeebodem.

Botsen en scheuren

Als de stormverwachting uitkomt, komen ze in golven van 10 meter of meer terecht. In die omstandigheden is de kans groot dat de containers in beweging komen, waarbij ze kunnen botsen en scheuren.

Op de eilanden bestaat de vrees dat er dan nieuwe golf rommel op het strand afkomt. Door het hoge water bestaat ook het risico dat er meer lading door de zeegaten de Waddenzee in wordt gestuwd.

De eilanden zullen in de loop van dinsdag laten weten of er nieuwe opruimactie op touw worden gezet. Die zouden dan op z'n vroegst woensdag beginnen.

Op Vlieland is dinsdagavond een extra raadsvergadering. Burgemeester Tineke Schokker zal dan de gemeenteraad bijpraten over de nasleep van de MSC Zoe-ramp, vorige week boven de Wadden.

Lees ook: Roep om rampenplan Waddenzee groeit

Lees ook: Nasleep MSC Zoe opgeschaald naar GRIP4, burgemeester Ferd Crone krijgt coördinerende rol