Strand Terschelling opnieuw vol plastic

Vrijwel het hele strand van Terschelling bleek zaterdagmorgen bij afgaand tij bezaaid te zijn met plastic, dat afkomstig moet zijn van MSC Zoe. Burgemeester Bert Wassink is blij met de bereidheid van eilanders en bezoekers om het samen zo veel mogelijk op te ruimen.

,,Van paal 3 tot paal 28 ligt het plastic eigenlijk over de hele zeereep’’, zegt Wassink. De gemeente faciliteert de schoonmakactie, onder meer met vervoer en een koek-en-zopie. ,,Er is ook een flinke ploeg van Stichting Noordzee. Die kunnen zichzelf goed redden.’’

Schiermonnikoog

Op Schiermonnikoog is genoeg te doen, meldt burgemeester Ineke van Gent. ,,Er ligt weer nieuwe rotzooi op het strand. Gloeilampen, plastic, kinderjasjes, schoonmaakdoekjes, het vertrouwde beeld.’’

De toestand op de oostpunt wordt verkend met een vliegtuigje van Rijkswaterstaat. Voor alle zekerheid gaan de militairen daar vandaag weer opruimen. Zij blijven ook zondag nog actief. Daarnaast prijst Van Gent zich gelukkig met een ochtendboot vol mensen die een handje willen toesteken.

Ameland

Ameland kreeg vannacht aanzienlijk minder troep op de vloedlijn dan voorgaande dagen. ,,Wel wat nieuw plastic’’, rapporteert burgemeester Gerard van Klaveren.

Er zijn vandaag twee zoekacties op Ameland. De Strandexpres brengt een grote ploeg naar de oostkant van het eiland om het strand langs het Oerd op te ruimen. Individuele afvalrapers op de rest van het eiland worden ondersteund door een vrachtwagen van de gemeentereiniging.

Vlieland

Op Vlieland werd het Noordzeestrand zaterdagmorgen relatief schoon bevonden, aldus burgemeester Tineke Schokker-Strampel. Het eiland kent dit weekeinde wel enig schoonmaaktoerisme, maar er is geen aanleiding voor een gecoördineerde actie. Schokker: ,,Wy fasilitearje net, as it net nedich is’’.

Lees ook: Veel animo voor schoonmaakacties Wadden: volle bussen en vertrekhallen

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement