Storm Dennis bracht vooral veel regen, gemiddeld waaide het kracht 7

Storm Dennis bracht vooral veel regen. FOTO ANP

Storm Dennis bracht Friesland zondag vooral veel regen, een hoeveelheid die voor februari extreem was. Op het vasteland viel de windkracht mee.

Op Vlieland bereikte de wind gemiddeld kracht 9 met een nachtelijke uitschieter van 120 km/uur. Op de vaste wal viel het relatief mee. Gemiddeld waaide het kracht 7, de hoogste windstoot op de vliegbasis Leeuwarden bedroeg 80 km/uur.

Een traag trekkend koufront zorgde in de voormiddag voor intensieve regenval, maar achter het front regende het nog uren door. Om acht uur ’s avonds stonden Leeuwarden en Stavoren op 32 millimeter en Siegerswoude meldde 38 millimeter.

Dat is de grootste Friese etmaalhoeveelheid in de sprokkelmaand sinds 11 februari 2002, toen in Haulerwijk ook 38 millimeter werd afgetapt. Het Friese februari-record komt hiermee in zicht. Dat staat op naam van Joure, waar 39,2 millimeter neerslag werd gemeten op 9 februari 1966. Die bestond vooral uit ijzel, met veel schade en overlast in het verkeer.

Voor het koufront liep de temperatuur in het zuiden en oosten van het land sterk op: Ell bij Weert (Limburg) meldde 18,1 graden. Achter het front daalde het kwik naar een graad of 8.

Lees ook | Storm Dennis: verstopte putten, modder stroomt over fietspad heen en warmterecord

Je kunt deze onderwerpen volgen
Friesland