Stop op nieuwe boringen in en om de Waddenzee

Een Kamermeerderheid is tegen nieuwe opsporingsvergunningen voor de winning van delfstoffen in en om de Waddenzee.

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee diende er donderdagavond een amendement over in. Na dagenlang onderhandelen scharen in elk geval ook de coalitiepartijen D66 en ChristenUnie zich hier achter.

Boringen in de Waddenzee zijn verboden. Maar mijnbouworganisaties zoeken de grenzen op door elders een boorwerk op te richten en vervolgens schuin onder het gebied of de Noordzeekustzone te boren.

Het amendement bepaalt nu dat er geen enkele nieuwe opsporingsvergunning meer wordt verleend voor het opsporen van delfstoffen onder de Waddeneilanden, onder de Waddenzee én onder de daaraan grenzende Natura2000-gebieden.

Van der Lee wil zo ,,bijzonder recht doen’’ aan het unieke karakter van de Waddeneilanden en de bijzondere status van de Waddenzee als Werelderfgoed.

Stemming volgt donderdagnacht

Stemming over het voorstel volgt vannacht. Maar met de steun van D66 en ChristenUnie lijkt succes verzekerd. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) zei donderdagavond, tijdens het debat over de gewijzigde Gas- en Mijnbouwwet, het oordeel over te laten aan de Tweede Kamer.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement