Stilte in Ooststellingwerf rond zorgonderzoek dat al half jaar duurt

Het gemeentehuis in Oosterwolde. FOTO GOOGLE STREETVIEW

Ooststellingwerf doet al minstens zes maanden onderzoek naar een woonlocatie van zorgaanbieder Phusis, maar waarom vertelt de gemeente niet. Komt daar deze week verandering in?

Stichting Phusis biedt zorg en begeleiding aan mensen met een lichte verstandelijke handicap of gedragsproblemen. In Ooststellingwerf zijn vier locaties (Appelscha, Fochteloo, twee in Oosterwolde) waar cliënten kunnen wonen.

'Benadeling'

Een van deze locaties laat de gemeente onderzoeken door de GGD en de eigen dienst Bouw- en Woningtoezicht. De gemeente wil niet zeggen waar dat onderzoek over gaat, zolang het niet is afgerond. Dit om ,,onevenredige benadeling” van Phusis te voorkomen ,,en de uitvoering van inspectie, controle en toezicht niet te belemmeren”, zei een woordvoerder al in maart tegen deze krant.

Het onderzoek is nooit door de gemeente zelf bekendgemaakt, maar kwam op 13 maart aan de orde in een Kamerbrief van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

Vertrouwelijk geïnformeerd

Rond die periode is ook de gemeenteraad van Ooststellingwerf inhoudelijk over de kwestie geïnformeerd, maar dat gebeurde op vertrouwelijke basis.

In de Kamerbrief reageerde de minister op een mail van een klagende vrouw uit de gemeente Borger-Odoorn. De vrouw was niet tevreden over de ondersteuning die haar zoon kreeg op de locatie voor beschermd wonen van Phusis.

Phusis geeft geen toelichting op de zaak. ,,Om het onderzoek verder niet te beïnvloeden willen we daar nog geen uitspraken over doen’’, zegt bestuursondersteuner Miranda Teerling.

Memo

Teerling bevestigt dat het onderzoek nog niet is afgerond. Toch krijgen burgemeester en wethouders dinsdag toch een memo over de kwestie, zegt de gemeentewoordvoerder.

Die memo gaat daarna ook naar de raad. De vraag is wel wat de gemeente in de openbare memo kan delen met de inwoners van Ooststellingwerf zonder Phusis te ,,benadelen”.

GGD

De GGD kon vorige week niets zeggen over eigen rol in het onderzoek. In het algemeen is het mogelijk voor gemeenten om de GGD in te schakelen bij onderzoeken die te maken hebben met lokale volksgezondheid, hygiëne of besmetting.