Psy-fi in de Groene Ster bij Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

Stichting Groene Ster wil via rechter geluid Psy-Fi beperken

Psy-fi in de Groene Ster bij Leeuwarden. FOTO NIELS WESTRA

De stichting Groene Ster Duurzaam probeert bij de rechter aanscherping af te dwingen van de geluidnormen tijdens het festival Psy-Fi, eind volgende maand.

Het vijfdaagse festival in recreatiegebied de Groene Ster bij Leeuwarden leidde vorig jaar tot enkele honderden klachten. Die hadden vooral betrekking op geluidoverlast.

Het gemeentebestuur van Leeuwarden heeft, gedwongen door een eerdere rechterlijke uitspraak en de klachten, de voorschriften in de pas afgegeven vergunning aangescherpt.

Kritisch

Stichtingvoorzitter Theo van Gelder, die zich dinsdag boog over het verzoekschrift voor de handeling bij de rechtbank, blijft echter kritisch.

Overdag zijn aan de bastonen - die de meeste kritiek uitlokken - volgens hem geen beperkingen gesteld. ,,In tegenstelling tot vorig jaar.’’

Calamiteiten

Van Gelder vreest een toename van het geluid. Ook legt hij de vinger bij de zogeheten calamiteitenroute. Deze is volgens hem smal.

Vooral doordat er langs deze route ook geparkeerd mag worden, is er naar zijn zeggen sprake van ‘een potentieel gevaarlijke situatie’.

Niet tegenhouden

,,Wij willen dit festival niet tegenhouden’’, zegt Van Gelder. ,,Maar de omgeving moet er mee kunnen leven.’’ Hij doelt hiermee onder andere op het feit dat, inclusief opbouw en opruimen, Psy-Fi ‘het recreatiegebied vier weken ontoegankelijk maakt’’.

Positiever is de stichting over de festivals Promised Land en Welcome to the Village, eerder dit jaar. Zij gebruiken een deel van het gebied, hebben voor opbouw en opruimen veel minder tijd nodig en geven amper overlastklachten.

menu