Star Heerenveen zit fout met verbod op rommelmarkt Bos

De gemeente Heerenveen kreeg vandaag tijdens een rechtszaak in Den Haag een flinke tik op de vingers in een conflict rond de sneupersmarkt van tuincentrumondernemer René Bos.

De Raad van State weigerde in te gaan op het verzoek van de gemeente om een dwangsom tegen Bos’ omstreden rommelmarkt in het tuincentrum aan de Domela Nieuwenhuisweg weer tot leven te wekken.

De Groningse bestuursrechter had die dwangsom vorige maand al afgeschoten. Hij vond het bedrag veel te ruim. De gemeente verbood de verkoop van alle producten op de rommelmarkt in drie hallen van Bos’ bedrijf.

Verkoop beperken

Ook de Raad van State stelde donderdag vast dat Bos op zijn Sneupersmerke op zijn minst producten mag verkopen die hij ook in zijn bouwmarkt- en tuincentrum mag verkopen.

Bos bleek tijdens de spoedprocedure alleszins bereid om de verkoop van producten op de rommelmarkt te beperken tot wat het bestemmingsplan toestaat. Hij zei graag met de gemeente om de tafel te gaan om een oplossing te vinden, maar tot nu toe weigerde het college van burgemeester en wethouders elk gesprek.

Afgeschoten dwangsom

Rechter en staatsraad Kees Borman vroeg aan de gemeentewoordvoerder waarom Heerenveen niet gewoon een aangepaste dwangsom oplegt waarin staat dat er op de Sneupersmerke alleen producten mogen worden verkocht die ook in een bouwmarkt en tuincentrum in de schappen liggen. Volgens de gemeentewoordvoerder wil het college per se vasthouden aan de afgeschoten dwangsom, omdat zij vindt dat die nog steeds de lading dekt.

Uiteindelijk was het geduld van staatsraad Borman met de gemeentewoordvoerder op. Hij wees het verzoek af en veroordeelde de gemeente om alle proceskosten aan Bos te vergoeden.

Bos reageerde opgelucht en zei zo snel mogelijk de Sneupersmerke weer open te gooien. Bovendien gaf hij aan nog steeds open te staan voor overleg met het gemeentebestuur.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement