Stand van zaken in Friese ziekenhuizen - 23 maart: geen bezoek voor patiënten van buiten Friesland, drie Brabanders op ic MCL

Voorzorgsmaatregelen bij het MCL in Leeuwarden. FOTO ANTON KAPPERS

De Friese ziekenhuizen geven iedere werkdag een update van het aantal coronapatiënten binnen hun muren en andere veranderingen.

Vanuit Brabant zijn dit weekend 30 patiënten naar de Friese ziekenhuizen gekomen. De helft is in Nij Smellinghe in Drachten terechtgekomen. Twaalf van hen zijn zeker besmet met het coronavirus, drie zeer waarschijnlijk.

Het MCL heeft nu zeven Brabantse patiënten binnen de muren. Drie van hen liggen op de intensive care, vier anderen op een andere afdeling. In het Antonius Ziekenhuis in Sneek liggen nu vijf patiënten uit Brabant. En Heerenveen heeft er drie, en krijgt vanavond opnieuw vier Brabanders.

Nu er ook patiënten van buiten de provincie Friesland in de ziekenhuizen liggen, zien zij zich genoodzaakt de bezoekersregelingen nog verder aan te scherpen. Brabanders mogen helemaal geen bezoek ontvangen. Niet-Brabanders nog wel, maar slechts één per patiënt per dag, mits afkomstig uit Friesland, Groningen, Drenthe of Overijssel.

Lees ook | Oproep levert Friese ziekenhuizen honderden mondneusmaskers en vuurwerkbrillen op

Nieuwe Friese besmettingen

Maar er zijn ook Friezen met het coronavirus opgenomen in de ziekenhuizen: in het Antonius liggen nu in totaal tien patiënten, in ziekenhuis Nij Smellinghe is er vandaag één persoon bij gekomen, hier liggen nu in totaal drie Friezen met het virus. In ziekenhuis Tjongerschans kwamen er dit weekend vier besmettingen bij. In het MCL in Leeuwarden is er maandag één nieuwe coronapatiënt opgenomen op de ic.

In het Antonius, Tjongerschans en het MCL zijn ook in totaal vier medewerkers positief getest op het virus.

Eigen verloskundige mag niet meer mee

Sinds afgelopen zaterdag kunnen vrouwen niet meer met hulp van hun eigen verloskundige bevallen in de ziekenhuizen. Gekwalificeerd personeel van de ziekenhuizen neemt de taken over.