Staking legt Fries onderwijs grotendeels plat, zelfs op scholen waar de leraren doorwerken

FOTO SHUTTERSTOCK

De onderwijsstaking legt woensdag het primair onderwijs in Friesland grotendeels plat. Veel scholen die niet staken voeren op andere wijze actie.

Volgens een peiling van de Algemene Onderwijsbond sluit in Friesland circa de helft van alle bijna vierhonderd basisscholen de deuren. De 460 miljoen euro die het kabinet vrijdag beschikbaar stelde heeft de woede eerder groter gemaakt dan kleiner.

Omdat het bedrag bijna volledig bestaat uit eenmalige middelen voor 2020, vinden leerkrachten dat minister Arie Slob de problemen waarmee de scholen kampen niet serieus neemt. Voor de jaren die volgen zijn de scholen dan weer terug bij af.

Lees ook LC+ | Een plotselinge vrije dag door de lerarenstaking? Zo vermaak je woensdag de kinderen

Gebrek aan erkenning

,,Wees blij, weest stil en ga weer aan het werk’’, vat bestuurder Albert Helder van Proloog (24 openbare scholen in de gemeente Leeuwarden) het gebaar van de minister samen. ,,Het is een gebrek aan erkenning voor het gebrek aan personeel, de werkdruk en het imago van het onderwijs.’’

Vrijwel alle scholen van zijn koepel sluiten woensdag de deuren. Bij Odyssee in Sneek zijn alle veertien scholen dicht, bij Adenium (32 openbare en christelijke scholen in Opsterland, Smallingerland en Tytsjerksteradiel) sluiten in ieder geval achttien scholen de deuren.

Aangepaste lesroosters

Ook het voortgezet onderwijs staakt, in mindere mate. Sluiting is niet aan de orde. Sixtus Haverkamp (rector RSG Magister Alvinus in Sneek en voorzitter van de koepel voor openbaar voortgezet onderwijs Pompeblêd) verwacht dat op elke school mensen staken. Lesroosters worden aangepast.

Helder verwacht dat de staking woensdag tot resultaat zal leiden. ,,De Tweede Kamer behandelt dan de onderwijsbegroting. Ik hoop en verwacht dat onder druk van de massale acties een deel van het toegezegde geld structureel wordt. Dat is echt nodig om de problemen op te lossen.’’

De opmerking van Slob, vorige week, dat in geval van nood ouders wel voor de klas mogen staan, heeft op veel scholen kwaad bloed gezet. ,,Wij willen leerkrachten op hbo-niveau en onderwijsassistenten op mbo-niveau. Dat Slob ook wil tornen aan de eisen is zeer slecht’’, foetert Helder.

‘Maak 460 miljoen structureel’

Vakbonden en belangenorganisaties roepen de Tweede Kamer op de toegezegde 460 miljoen structureel te maken. ,,Structurele problemen vragen om structurele oplossingen’’, schrijven zij. Anders moeten straks ook scholen in Friesland elke week een dag de deuren sluiten, voorspelt Helder.

Landelijk doet morgen meer dan de helft van alle zevenduizend scholen mee aan de staking, aldus de AOb. Van de leidinggevenden doet zelfs 85 procent mee, aldus de Algemene Vereniging Schoolleiders.