Stakende juffen in Grou: ‘Het is nog steeds nu of nooit’

Honderden stakende leerkrachten verzamelden zich vanochtend (woensdag) in Grou. De meeste Friese basisscholen waren ook woensdag weer dicht om druk uit te oefenen op het kabinet: er is veel meer geld nodig voor het basisonderwijs.

Friesland, Groningen en Drenthe beten vandaag het spits af in een landelijke estafettestaking. Leerkrachten, schoolbesturen, vakbonden en de PO Raad zetten de acties door: in totaal is er 1,4 miljard extra nodig om de werkdruk te verlagen en de salarissen op te krikken, aldus de actievoerders. Het kabinet bood 700 miljoen en heeft vorige week 237 miljoen beschikbaar gesteld voor verlaging van de werkdruk. ,,Maar aan de salarissen is nog niets gedaan en dat moet wel’’, aldus voorzitter Loek Schueler van CNV Onderwijs in Grou.

Juffen Marieke van der Veen, Annet van Beem en Tjitske Westra, alle drie van christelijke basisschool De Arke in Burgum, vulden ‘hartekreten’ in op Valentijnskaartjes voor onderwijsminister Arie Slob. ,,Het is nu of nooit’’, aldus Van Beem, al ruim dertig jaar voor de klas. ,,We houden van ons vak. Maar zelfs in het Noorden merken we nu dat er niet genoeg mensen zijn die het onderwijs in willen. En dus moeten we klassen naar huis sturen als er een griepgolf is. Er moet wat gebeuren.’’

Kollum

Een groepje leerlingen van de OBS Professor Casimirschool in Kollum heeft woensdagmorgen hun stakende leerkrachten verrast met een roos. De leerkrachten doen mee aan de estafettestaking van het PO-Front, maar waren in de ochtend wel op school om met elkaar te werken aan een toekomstvisie. Met deze verrassingsactie op Valentijnsdag willen de leerlingen hun stakende leerkrachten een hart onder de riem steken.

FOTO DE VRIES MEDIA
FOTO DE VRIES MEDIA

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement