Lammie de Haan oogst de laatste viooltjes in de kas van haar kwekerij Mariënburg. FOTO NIELS WESTRA

Stadskwekerij Leeuwarden maakt plaats voor sportveld

Lammie de Haan oogst de laatste viooltjes in de kas van haar kwekerij Mariënburg. FOTO NIELS WESTRA

Enkele honderden Leeuwarders kochten er hun bloemen. Dat is nu geweest. Mariënburg, de laatste kwekerij aan de Potmarge, wijkt voor sportvelden.

Lammie de Haan, die de grond pachtte van de Vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs, heeft vrijdag ingestemd met de beëindiging van de pachtovereenkomst per deze maand.

Het ruim 1,5 hectare grote terrein wordt ingericht als sportveld. De ‘buren’ van de kwekerij, leerlingen van scholengemeenschap Comenius, kunnen voortaan bij school buiten gymmen. Fietsen naar sportvelden aan de rand van de stad is daarmee verleden tijd. In overleg met de gemeente en de buurt wordt bekeken of het gebied een parkachtig karakter kan krijgen, zo meldt de vereniging.

Het is zaterdagmiddag, een van de laatste dagen dat de kwekerij open is, en Lammie en haar zoon Roelof moeten nog steeds een beetje wennen aan het nieuws. In februari kregen ze een mail van de vereniging met de vraag of ze wilden praten over beëindiging van de pacht. ,,We hebben wel eerder gesprekken gehad, maar toen liep dat op niks uit. Nu kwamen we er wel snel uit. Hun insteek was dat wij er niet op achteruit mochten gaan’’, vertelt Roelof de Haan, die elke zaterdag in de kwekerij hielp.

Dahlia's

Lammie (63) kreeg een baan aangeboden bij de scholengemeenschap. ,,Als conciërge of facilitair medewerker.’’ Ze is blij met het aanbod, al voelt het ook wat dubbel. ,,We hadden de kwekerij anders nog drie seizoenen open moeten houden. Het was mooi werk, maar het werd mij ook wel wat zwaar. Het is hard werken op een kwekerij, je moet niet bang zijn voor vieze handen. Voordat je dahlia’s kunt oogsten, ben ik er vaak al drie keer doorheen geweest om onkruid te wieden.’’

In 1996 nam het echtpaar De Haan de kwekerij over van de familie Van der Ploeg. Berend de Haan werkte er al sinds 1972. Na zijn overlijden in 2009 zette zijn vrouw Lammie het bedrijf voort. Zij legde zich vooral toe op het kweken van bloemen: dahlia’s, chrysanten, violen en zonnebloemen. ,,De oudere klanten bleven komen. Dat ik dahlia’s kweekte, ging van mond tot mond. Vroeger was dit een ouderwetse bloem, maar als die een paar keer in een blad had gestaan, wilde men wel kopen.’’

Vruchtbaar

Ooit stonden hier, in het groene gebied tussen Achter de Hoven en de Potmarge, vele kwekerijen. Het was altijd al een vruchtbaar stukje Leeuwarden. Nog eerder, in de achttiende eeuw, stond hier Mariënburg, het buiten van Maria Louise, vrouw van stadhouder Johan Willem Friso. Op de plek van de huidige kwekerij had zij haar lusthof, vol fruitbomen.

Per 1 juni moet ze de sleutel overhandigen en het terrein bezemschoon opleveren. Het is wennen, de gedachte dat ze hier straks niet meer zal rondlopen. ,, Ik moet straks weer bloemen gaan kopen. Dat heb ik sinds onze verkeringstijd niet meer gedaan.’’

menu