Staatstoezicht waarschuwt voor sinkholes door zoutwinning, risico in Friesland te overzien

Zoutwinningsbedrijven Akzonobel, Nedmag en Frisia moeten meer kijken naar de lange termijn-gevolgen van hun activiteiten. Anders ontstaan er kansen op milieuschade en zogenoemde sinkholes, diepe kuilen door plotselinge verzakkingen.

Dit concludeert het Staatstoezicht op de Mijnen (SOdM) in een rapport over de zoutwinning in Nederland. De drie bedrijven met zoutconsessies houden onvoldoende risico’s met de activiteiten voor de omgeving.

De toezichthouder ziet risico’s bij de zogenoemde cavernes, de ondergrondse holtes die door de zoutwinning ontstaan. Die kunnen zorgen voor geleidelijke of - bij instorting - plotselinge bodemdaling. In dat laatste geval ontstaat een zinkgat, of sinkhole, in de grond.

Onmiddellijk actie

De Nederlandse zoutwinning vindt plaats in Twente, Groningen en Friesland. In Twente en Groningen zijn cavernes ontstaan die instabiel zijn of dat mogelijk worden. Ook zijn hier reële risico’s op verontreiniging van de bodem en het grondwater. Akzonobel (Twente) en Nedmag (Groningen) moeten om deze redenen onmiddellijk actie ondernemen, aldus SOdM.

In het Friese winningsgebied zijn de risico’s iets minder groot. De grootste bedreiging is mogelijke schade aan (historische) gebouwen en infrastructuur door veranderingen in de waterhuishouding. Frisia moet een plan van aanpak ontwikkelen om dit in de toekomst te voorkomen.

Eindelijk erkenning na veertien jaar schadefonds zoutwinning
Lees verder

Friesland gevoelig voor bodemdaling

Het Friese winningsgebied is door zijn lage ligging relatief gevoelig voor de negatieve effecten van bodemdaling, aldus de onderzoekers. De daling is 35 centimeter is binnen enkele jaren tot stand gekomen.

Onder het Friese vasteland zijn vijf cavernes ontstaan. Die liggen zich op zeer grote diepte onder een dikke laag zout. Als de zoutwinning hier stopt, is de kans op onvoorziene bodemdaling ,,beperkt, maar wel aanwezig.”

Caverne ingestort

Plotselinge bodemdaling is hier niet aan de orde, aldus het staatstoezicht. Er is in het Friese winningsgebied eerder een relatief kleine caverne ingestort, maar de effecten hiervan bleven beperkt tot de diepe ondergrond.

In Nederland wordt zout gewonnen door oplosmijnbouw. Daarbij wordt zoet water onder de grond gepompt waarin het zout wordt opgelost. Het pekelwater wordt vervolgend opgepompt, waarna het zout uit het water wordt gehaald. In de zoutholtes onder de grond blijft zeer zout water achter.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement