Staatssecretaris: Duurder of niet, die 37 JSF’s komen er

Al kan de dollarkoers tegenzitten, de beloofde 37 JSF-vliegtuigen komen naar Nederland. Desnoods vraagt het kabinet komend jaar extra krediet.

Dat bleek donderdagmiddag tijdens een overleg in de Tweede Kamer. Komend voorjaar moet een laatste blok van drie toestellen worden besteld volgens de in maart geldende dollarkoers.

De 4,5 miljard euro die voor de vliegtuigen is uitgetrokken is mogelijk te weinig. ,,Dan kom ik bij u terug’’, zei staatssecretaris Barbara Visser (VVD). Minder vliegtuigen bestellen is geen optie. De 37 stuks zijn de absolute ondergrens. ,,Dat blijft het uitgangspunt.’’

Oppositie kritisch

De oppositie in de Tweede Kamer was kritisch over de uitgavenpost voor de opvolger van de F16. Door een stijgende dollarkoers kan de aanschaf van de vliegtuigen fors duurder uitpakken. Nu al moet het ministerie van Defensie de eigen risicoreservering aanspreken om de een na laatste bestelling te plaatsen. Dat gebeurt in nauw overleg met het ministerie van Financiën. Visser: ,,Ik denk dat we voldoende budget overhouden’’.

De eerste toestellen komen eind 2019 naar Nederland. Eerst naar Vliegbasis Leeuwarden, daarna ook naar Volkel. Met twee JSF’s worden momenteel in de Verenigde Staten testuren gemaakt.

Geluidsmeetnetwerk

Komend jaar juni is rond Vliegbasis Leeuwarden het geluidsmeetnetwerk klaar. Diks, oud-wethouder van Leeuwarden, hamerde erop dat dit geen wassen neus moet zijn. ,,Het is helder dat de omgeving wordt belast. Aan meer overleg hebben de bewoners niets. Wél aan een gerichte aanpak.’’

Dat zegde de staatssecretaris toe, evenals een nulmeting die rond de Vliegbasis in 2019 wordt uitgevoerd.

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement